knjiženje deviznega računa
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje deviznega računa
Živjo!
Zanima me kako se knjiži devizni račun? (EUR)
Imaš izpisek ali ga prav tako poknjižiš v gk na trr v sti ali v eur. Kateri tečaj vzameš.
Ker mi smo z računa z v domovini (domači) "odlili" sredstva za naku EUR. Na deviznem računu smo naredili nalog za plačilo in ga poslali. Sedaj imam na izpisku prometa od deviznega računa tako EUR kot SIT. Na izpisku od domačega prometa pa imam tudi odliv 630.000 SIt
Prosim za pomoč, ta stvar mi ni čisto nič domača.
Kako to vi delate, katera banka ima to najbolje urejeno.
Zanima me kako se knjiži devizni račun? (EUR)
Imaš izpisek ali ga prav tako poknjižiš v gk na trr v sti ali v eur. Kateri tečaj vzameš.
Ker mi smo z računa z v domovini (domači) "odlili" sredstva za naku EUR. Na deviznem računu smo naredili nalog za plačilo in ga poslali. Sedaj imam na izpisku prometa od deviznega računa tako EUR kot SIT. Na izpisku od domačega prometa pa imam tudi odliv 630.000 SIt
Prosim za pomoč, ta stvar mi ni čisto nič domača.
Kako to vi delate, katera banka ima to najbolje urejeno.
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
RE:devizni račun
Tudi sama imam enak problem (devizni račun na Hypo banki), preračun EUR v SIT po njihovem podjetniškem tečaju, vendar se sprašujem enako kot casper 
diana
Pri večini poslovnih bank se pri odkupu deviz za nakazilo v tujino pojavita dva ločena računa in izpiska, insicer:
- tolarski račun za priliv SIT in odliv SIT za nakup deviz EUR
- devizni račun: priliv deviz iz tolarskega računa in odliv deviz za nakazilo v tujino (obrazec 1450).
Knjiženje obeh bančnih izpiskov bi bilo preveč zamudno, zato se odločite za knjiženje le enega izmed njih, saj oba predstavljata v bistvu "isto" transakcijo. Jaz sem se odločila za knjiženje deviznega izpiska ter to knjižila tako (k deviznemu izpisku priložite tolarski bančni izpisek odkupa deviz):
- nakazilo SIT iz TRR na poslovno banko: 165 ostale kratkoročne terjatve v SIT/110;
- priliv sredstev na devizni račun po deviznem izpisku(na podlagi prejetega izpiska banke): 112/165 (pri tej transakciji nastane tečajna razlika, saj na konto 112 - devizna sredstva na računih knjižite spremembo z uporabo srednjega tečaja; na konto 165 pa SIT z uporabo prodajnega tečaja poslovne banke. To tečajno razliko knjižite: 745/ (menim, da je tečajna razlika "posledica" poravnave obveznosti do dobaviteljev iz tujine).
uporaba tečaja: konto 112 srednji tečaj BS na dan nakazila tolarskih sredstev banki; konto 165 tolarski znesek po prodajnem tečaju poslovne banke; razlika med njima je tečajna razlika.
- odliv sredstev iz deviznega računa in nakazilo banke v tujino: 221/112; uporaba srednjega tečaja na priliva na devizni račun (uporaba istega tečaja v prilivu na devizni račun in odlivu iz deviznega računa.). Pri tej transakciji ne nastane več tečajna razlika.
Olajšate si delo do konca leta, saj s 01.01.2007 teh "težav" ne boste več imeli (vse bo v EUR) in iz tega naslova ne bo več tečajnih razlik. Ostale pa bodo pri nakazilih v tretje države oziroma pri nakazilih v države, ki so ohranile svojo nacionalno valuto, kljub vključitvi v EUR.
Lep pozdrav!
- tolarski račun za priliv SIT in odliv SIT za nakup deviz EUR
- devizni račun: priliv deviz iz tolarskega računa in odliv deviz za nakazilo v tujino (obrazec 1450).
Knjiženje obeh bančnih izpiskov bi bilo preveč zamudno, zato se odločite za knjiženje le enega izmed njih, saj oba predstavljata v bistvu "isto" transakcijo. Jaz sem se odločila za knjiženje deviznega izpiska ter to knjižila tako (k deviznemu izpisku priložite tolarski bančni izpisek odkupa deviz):
- nakazilo SIT iz TRR na poslovno banko: 165 ostale kratkoročne terjatve v SIT/110;
- priliv sredstev na devizni račun po deviznem izpisku(na podlagi prejetega izpiska banke): 112/165 (pri tej transakciji nastane tečajna razlika, saj na konto 112 - devizna sredstva na računih knjižite spremembo z uporabo srednjega tečaja; na konto 165 pa SIT z uporabo prodajnega tečaja poslovne banke. To tečajno razliko knjižite: 745/ (menim, da je tečajna razlika "posledica" poravnave obveznosti do dobaviteljev iz tujine).
uporaba tečaja: konto 112 srednji tečaj BS na dan nakazila tolarskih sredstev banki; konto 165 tolarski znesek po prodajnem tečaju poslovne banke; razlika med njima je tečajna razlika.
- odliv sredstev iz deviznega računa in nakazilo banke v tujino: 221/112; uporaba srednjega tečaja na priliva na devizni račun (uporaba istega tečaja v prilivu na devizni račun in odlivu iz deviznega računa.). Pri tej transakciji ne nastane več tečajna razlika.
Olajšate si delo do konca leta, saj s 01.01.2007 teh "težav" ne boste več imeli (vse bo v EUR) in iz tega naslova ne bo več tečajnih razlik. Ostale pa bodo pri nakazilih v tretje države oziroma pri nakazilih v države, ki so ohranile svojo nacionalno valuto, kljub vključitvi v EUR.
Lep pozdrav!
Jaz delam podobno kot slovan s tem, da 1 korak preskočim:
165/110 nakazilo protivrednosti SIT za nakup deviz
221/165 zapiranje dobaviteljevega računa ( po deviznem izpisku ali pa po obvestilu o nakazilu v tujino ) po tečaju banke po katerem sem devize kupila.
Tečajne razlike pa tako računam na 221 pri zaprtih računih v devizah dam razliko, ki je nastala med knjiženjem računa po srednjem tečaju BS in knjiženjem plačila po nakupnem tečaju na tečajne razlike.
LP,
MG
165/110 nakazilo protivrednosti SIT za nakup deviz
221/165 zapiranje dobaviteljevega računa ( po deviznem izpisku ali pa po obvestilu o nakazilu v tujino ) po tečaju banke po katerem sem devize kupila.
Tečajne razlike pa tako računam na 221 pri zaprtih računih v devizah dam razliko, ki je nastala med knjiženjem računa po srednjem tečaju BS in knjiženjem plačila po nakupnem tečaju na tečajne razlike.
LP,
MG
Jaz dajem pa na prehodne konte, je to kaj narobe....
knjižim pa:
npr. priliv iz tujine
112/ - priliv po sr. tečaju bs
/121 - znesek računa izdanega
220/ - provizija banke-pogledam izpisek
razlika ki pri tem nastane je pa tečajna
ko nakažejo na trr; tuki vzamem znesek nakazila brez tečajnih razlik;
109/112
110/109
odliv:
109/110
112/109
plačilo računa:
221/112
tečajna razlika, ki pri tem odlivu nastane
lp, i.
knjižim pa:
npr. priliv iz tujine
112/ - priliv po sr. tečaju bs
/121 - znesek računa izdanega
220/ - provizija banke-pogledam izpisek
razlika ki pri tem nastane je pa tečajna
ko nakažejo na trr; tuki vzamem znesek nakazila brez tečajnih razlik;
109/112
110/109
odliv:
109/110
112/109
plačilo računa:
221/112
tečajna razlika, ki pri tem odlivu nastane
lp, i.
Nič ni narobe, namenoma nisem v primere knjiženja vključila prehodne račune, saj jih je več ne samo eden:
- pri nakazilo iz TRR na račun banke SIT (1109/110)
- izpisek računa banke za priliv SIT: 165/1109
- prenos SIT na devizni račun: 1129/165
- prejem deviznega izpiska: 112/1129 (prenos iz tolarskega računa)
Torej izbrani način uporabljajte, delno pa si te poti skrajšajte. Lep pozdrav!
- pri nakazilo iz TRR na račun banke SIT (1109/110)
- izpisek računa banke za priliv SIT: 165/1109
- prenos SIT na devizni račun: 1129/165
- prejem deviznega izpiska: 112/1129 (prenos iz tolarskega računa)
Torej izbrani način uporabljajte, delno pa si te poti skrajšajte. Lep pozdrav!
Re: knjiženje deviznega računa
Imam vprašanje.
Plačujemo v GBP. Ker tečaj GBP/EUR precej niha, smo "na zalogo" kupili neko vsoto GBP.
Kako poknjižimo nakup GBP in kako zapremo prejeti račun?
Hvala.
Plačujemo v GBP. Ker tečaj GBP/EUR precej niha, smo "na zalogo" kupili neko vsoto GBP.
Kako poknjižimo nakup GBP in kako zapremo prejeti račun?
Hvala.
Re: knjiženje deviznega računa
Za sredstva v GPB odprite nov konto v skupini 11.
poenostavljeno knjiženje brez vmesne obveznosti do banke: na koncu imate sredstva na deviznem računu, odhodke za tečajne razlike, stroške bančne provizije in zmanjšanje stredstev na evro računu:
112, 74x, 415 |110
poenostavljeno knjiženje brez vmesne obveznosti do banke: na koncu imate sredstva na deviznem računu, odhodke za tečajne razlike, stroške bančne provizije in zmanjšanje stredstev na evro računu:
112, 74x, 415 |110