Izplačilo dobička, ki ga ustvarijo gospodarske družbe

Moderator: Mirko Zbačnik

darmi
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Izplačilo dobička, ki ga ustvarijo gospodarske družbe

Odgovor Napisal/-a darmi »

V eseminarju pod istim naslovom, kot je naslov sporočila, nisem zasledila odgovor na vprašanje, ki se mi zastavlja:

ali lahko gospodarska družba izplača tudi čisti dobiček iz preteklih let, če je zaradi koriščenja davčnih olajšav za investiranje in pokrivanje preteklih izgub zmanjšala davčno osnovo do 0 in zato ni plačala davka od dobička ?

Hvala za vsak odgovor!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Lahko. Kar se olajšav za investiranje tiče, je črtan 4. odstavek 49. člena (velja od 01.01.2006 dalje).

LP
darmi
Začetnik
Začetnik

Hvala za odgovor, ta člen mi je poznan. Vendar imam v spominu, da sem brala neko tolmačenje po starem zakonu o davku od dobička, namreč, da je bolje izkazati v davčnem obračunu minimalno davčno osnovo in davek za plačilo, kot pa čisto 0, zaradi poznejšega izplačila dobička.
Ker ne najdem tega tolmačenja, tudi ne morem povezati z novimi predpisi oziroma spremembami. Zato sem v dvomih ali res ni več nobene omejitve pri izplačilu preteklih dobičkov.
Mi lahko pomagate z vašimi izkušnjami ?

Hvala !
slovan
Super računovodja
Super računovodja

V starem zakonu o davku iz dobička je veljalo načelo, da je potrebno pri izplačilu dividend plačati davek iz dobička,če ga izplačevalec ni plačal, ker je bila njegova davčna osnova 0. Torej se je to nanašalo na kasnejši obračun davka ob izplačilu dobička, ne pa na "prepoved" izplačila.

V novem zakonu pa je to urejeno v 68. členu, kjer pa se davek od dividend obračuna in plača, razen če vam prejemnik (pravna oseba) predloži davčno številko. To pomeni, da plača pravna oseba, izplačevalka dividend ali deležev v dobičku, davčni odtegljaj po stopnji 25%.

Za fizične osebe prejemnice dividend ali deležev v dobičku pa velja Zakon o dohodnini, kar se tiče davčnega odtegljaja (20% kot dokončni davek).

LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Naj dopolnim svoj prejšnji odgovor:
Prejemnice dividend in deležev so iz svojih obdavčljivih prihodkov izločile te dividenve/deleže, vendar pod pogojem, da je bil pri izplačevalki od tega dobička plačan davek iz dobička. Zato so tudi predlagale izjave, da je bil od tega dobička, ki se izplačuje v obliki dividend,l plačan davek od dobička.
Lep pozdrav
darmi
Začetnik
Začetnik

Ker bi vseeno rada zelo konkreten odgovor, bom navedla primer:

Pravna oseba A (rezident in davčni zavezanec) je 100% imetnik deleža pravne osebe B, ki je tudi rezident in davčni zavezanec.
Pravna oseba B ugotovi v letu 2004 čisti dobiček 1.000.000 in od tega ne plača davka od dobička, ker uveljavlja davčne olajšave.
Pravna oseba B v letu 2006 izplača materi A čisti dobiček leta 2004 1.000.000.

1. vprašanje: Ali mora pravna oseba B plačati davčni odtegljaj po stopnji 25% ob izplačilu deleža svoji materi pravni osebi A? 68. člen zakona pravi, da če prejemnik dividende (rezident) predloži izplačevalcu davčno številko, potem ta ne odtegne in ne plača davčnega odtegljaja. Torej ne.

2. vprašanje: In če izplačevalec B ni plačal davka in če prejemnik A udeležbo v dobičku najprej vključi med svoje obdavčene prihodke, nato pa v skladu z določbami 18. člena zakona te dividende izključi iz davčne osnove (glede na odstotek - 100% in čas trajanja udeležbe - več kot 24 mesecev; 69. člen zakona), ker take dividende niso obdavčene, kdaj je potem plačan davek?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljena!

Tako kot ste postavili konkretno vprašanje/ dilemo, ste nanjo tudi sami odgovorili. Ker novi Zakon o dohodku pravnih oseb, pri izključitvi iz obdavčljivih prihodkov prejemnika prihodkov iz udeležbe v dobičku, pogojuje zgolj z odstotkom lastništva in časom udeležbe v kapitalu izplačevalca, davek od dohodka ali "dobička" ne bo/ni bil plačan nikjer. Podobno se je dogajalo tudi v prejšnji ureditvi obdavčitve, ko se je nekaj časa poslovna izguba hčere štela kot odhodek tudi pri mami v primeru oslabitve naložbe (do spremembe zakona o davčku iz dobička).

V vašem primeru pa še eno vprašanje: hčera je v letu 2004 izkazala "poslovni dobiček", kar pomeni, da je glede na kapitalsko metodo vrednotenja naložbe, povečanje naložbe pri mami evidentirano:
- kot prihodek ali
- kot posebni prevrednotovalni popravek kapitala?
Iz tega kako ste evidentirali naložbo, je tudi mogoč davčni učinek ob prehodu na nove standarde (01.01.2006)!

Lep pozdrav!
darmi
Začetnik
Začetnik

Pozdravljeni !

Veliko ste mi že pomagali z vašimi odgovori, res hvala!

Sedaj pa sem se znašla pred novim problemom. Gre za vrednotenje naložbe oziroma prerazvrstitve in preračune ob prehodu na nove standarde. Pred seboj imam še vedno iste povezane osebe in sicer: mati - pravno osebo zasebnega prava in hči - gospodarsko družbo. Moram priznati, da sem se s tem "problemom" šele začela ukvarjati, oziroma se šele prebijam skozi vsa zbrana gradiva in tolmačenja.
Za sedaj vem samo to, da je povečanje naložbe po kapitalski metodi pri mami do vključno leta 2003 evidentirano kot prihodek, v letih 2004 in 2005 pa kot prevrednotovalni popravek zaradi okrepitve kapitalske naložbe. Ne vem pa, kako bo to vplavalo na davčni učinek! Torej vse delo me šele čaka!

Še enkrat hvala in lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Torej uporabljate SRS 36 (za mamo)?

LP
darmi
Začetnik
Začetnik

Da, za mamo uporabljam SRS 36. Kaj to pomeni pri prehodu?

Lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljena!

Moram priznati, da imate izredno zanimivo situacijo. Mama je v preteklosti vrednotila naložbo po kapitalski metodi in za krepitev naložbe priznala prihodke in/ali prevrednotovalni popravek kapitala (ločeno v skupini 90-povečanje zaradi okrepitve kapitalske naložbe). V skladu s SRS 36. iz 2001 se za povečanje finančne naložbe poveča ustanovitveni vložek ali druga oblika lastnih virov.
Način prehoda na nove računovodske standarde je določen v 15. točki Uvoda k standardom in velja za vse uporabnike standardov (tudi za uporabnike posebnih standardov, v katere spada tudi SRS 36- računovodske rešitve v nepridobitnih organizacijah-pravnih osebah zasebnega prava).
Prevrednotenje finančne naložbe za nazaj na prvotno nabavno vrednost ima za posledico:
- zmanjšanje prevrednotovalnega popravka kapitala (pri vas iz let 2004 in 2005);
- zmanjšanje presežka prihodkov nad odhodki iz preteklih let za vsa prevrednotenja od 01.01.2001 dalje.
Sprememba iz 1. alinee najbrž ne bo povzročila večjih težav, medtem ko sprememba iz 2. alinee vpliva na presežke prihodkov, ki so lahko že uporabljeni za druge namene (na primer: za kritje presežka odhodkov v naslednjih letih ali za kritje izbranih stroškov v naslednjih obračunskih obdobjih . . .). Posledica tega preračuna bo "nastanek" presežka odhodkov nad prihodki oziroma zmanjšanje tiste sestavine kapitala, kamor je bil razporejen presežek prihodkov v tistih letih, ko ste upoštevali krepitev naložbe kot prihodek.
Lepo pozdravljeni!
darmi
Začetnik
Začetnik

Prosim, če me popravite, ali sem v 15. točki Uvoda v SRS prav prebrala, da se "popravki" prevrednotenj izvršijo od 1.1.2002 ali od 1.1.2001, kot ste napisali vi v drugi alinei?

LP
Odgovori