Izplačilo dobička, ki ga ustvarijo gospodarske družbe

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Se opravičujem, datum je 01.01.2002! Hvala
darmi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a darmi »

Resnično mi ta prevrednotenja oziroma prehod na nove SRS 2006, vsaj kar zadeva povezanih družb povzroča kar veliko težav, tudi v razumevanju le-teh. Imam več konkretnih vprašanj tudi glede knjiženj:

1. Ali je v redu, če v skladu s šesto alineo 15. točke uvoda pri materi knjižim 1.1.2006 na sledeč način:
- za leti 2002 in 2003 zmanjšam knjigovodsko vrednost naložbe (konto 068) in na drugi strani preneseni poslovni izid (pri POZP nerazporejen presežek prihodkov, kjer je ta presežek ostal),
- za leti 2004 in 2005 tudi zmanjšam vrednost naložbe in na drugi strani prevrednotovalni popravek zaradi okrepitve kapitalske naložbe (konto 958)?

2. Tu se mi "ustavi", kajti, ker se bo pri materi zmanjšala vrednost naložbe, ne bo več enaka kapitalu odvisne družbe!
Ali ni več "spremljanja gibanja" naložbe pri obvladujočem podjetju (materi) s kapitalom pri 100-odstotno odvisnem podjetu (hčeri) - kapitalska metoda vrednotenja ?

3. Tudi novi SRS (2006) pravi, "da se knjigovodska vrednost poveča ali zmanjša, tako, da se pripozna naložbenikov delež v dobičku ali izgubi podjetja,.........., ki nastane po datumu, ko je bila finančna naložba opravljena. Kako se pripozna? Prihodki, odhodki?

4. Kako bomo torej v prihodnje knjižili ugotovljen čisti dobiček (ali izgubo) hčere, pri materi POZP: 068 / .....?

5. V novem predlogu kontnega načrta za POZP ni več konta 951 - nerazporejen presežek prihodkov na R-9. Kam gre knjižba iz 8199 - Nerazporejeni presežek prihodkov in 899 - Prenos presežka odhodkov?

Lepo prosim za pomoč!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Z vami bom kramljala lepo po vrsti:
1. Preračun naložbe na prvotno nabavno vrednost je pravilen (iz prenesenih presežkov in prevrednotovalni popravek: 958/068 in 9?/068;
2. V bodoče bo vrednost naložbe pri mami enaka nakupni/nabavni vrednosti in seveda ne bo enaka vrednosti celotnega kapitala hčere. Ker ste ustanovitelj pravne osebe, bo vrednost vaše naložbe enaka osnovnemu kapitalu družbe, ki je vpisan v registru. Torej ne bo več pripisovanja dobička k naložbi.
Glede na to, da bo pri naložbi upoštevana metoda nabavne vrednosti je to v bistvu vrednotenje "po naložbeni metodi", kar pomeni, da se prihodki pripoznajo šele z nakazilom udeležbe v dobičku. Seveda pa še vedno ostane pojem oslabitve sredstva, ko je njegova knjigovodska vrednost manjša od nadomestljive vrednosti. Pa še to vam pride v poštev šele takrat, ko bodo izgube hčere presegale vse nerazporejene dobičke preteklih let (74/068).
Zato bo knjiženje pri mami:
- obvestilo o razporeditvi dobička na udeležbo v dobičku: 15/77
- nakazilo udeležbe: 110/15

3. Vaš citat o povečanju knjigovodske vrednosti naložbe . . . je povzet iz uvoda k računovodskim standardom in se nanaša na uskupinjevanje računovodskih podatkov v računovodskih izkazih, torej zgolj na obračun naložbe v pridrušeno podjetje in ne na induvidualne računovodske izkaze: Kadar je obvladujoče podjetje ali od njega odvisno podjetje naložbenik v pridruženo podjetje se v skupinskih računovodskih izkazih naložba v pridruženo podjetje obračuna z uporabo kapitalske metode. Torej uporabljamo to metodo izključno pri obračunu naložb v uskupinjenih/konsolidiranih računovodskih izkazih in za vas več ne pride v poštev.
In kaj pravi posebni standard 36.17: Učinki prevrednotenja FN zaradi okrepitve povečujejo finančne prihodke (če uporabljate model vrednotenja FN po pošteni vrednosti preko poslovnega izida) oziroma povečuje ustanovitveni vložek ali drugo obliko lastnih virov sredstev (-če je uporabljen model vrednotenja po pošteni vrednosti preko kapitala). Tudi ta vam govori le drugih finančnih naložbah, ne o finančni naložbi v odvisno podjetje.

4. Podrobnega kontnega načrta POZP sicer ne poznam, vendar menim, da ni razlik, saj kontni okvir pravi:
81 = presežek prihodkov in njegova razporeditev /torej lahko uporabljate svoj analitični konto 8199 za prenos;
89 = presežek odhodkov in njegov prenos/ torej lahko uporabljate vaš konto prenosa 899;
95 = poslovni izid za prenos v naslednje leto /presežek prihodkov in presežek odhodkov. Posebej se izkazuje tudi povečanje zaradi okrepitve sredstev. (8199/951; 95?/899.

Lepo pozdravljeni!
darmi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a darmi »

Hvala lepa za res izčrpne odgovore na moja vprašanja! Moram priznati, da sem na nekatera potrebovala le potrditev mojih razmišljanj, vendar sem toliko bolj vesela, da sem dobila tako konkretne odgovore.

Upam, da je ta vaš "mali seminar" koristil še komu drugemu, čeprav se je tema iz izplačila dobička razvila v drugo temo, ki ne odgovarja popolnoma naslovu sporočila.

Lepo pozdravljena!
Odgovori