Računalniški program računovodstvo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
shigatse
Nov član
Nov član

Računalniški program računovodstvo

Odgovor Napisal/-a shigatse »

Torej sem programer z veliko izkušnjami (vendar ne iz ekonomije) in v kratkem bi rad naredil celovito programsko rešitev za računovodske servise... Zato me zanima, kaj vse bi moral program vsebovati za udobno delo računovodij.... Do sedaj sem si izbrskal tole:

- Glavna knjiga
- Osnovna sredstva
- Intrastat
- Od pomožnih orodij še tiskanje PP01 in BN01
- Plače

Mogoče še kaj?

Aja pa še to kje bi se najbolje naučil, računovodstvo, ali obstaja kakšna knjiga, ali bi bilo najbolje da skoćim do kakšne računovodkinje...

HVala za odgovore
jurek
Računovodja
Računovodja

Re: Računalniški program računovodstvo

Odgovor Napisal/-a jurek »

Ko sem pred cca 18 leti bil v srednji šoli na praksi, so v tistm podjetju
ravno uvajali program za računovodstvo. Dva programerja sta ga kar
pri njih pisala v clipperju.
Glavna računovodkinja pa se je samo križala, ko je eden iz torbe privlekel
knjigo "Računovodstvo od Feničanov do danes".
Ampak naredila sta pa tako, kot se šika.

Moje izkušnje s programiranjem takih zadev zadnjih nekaj let:
-za samo glavno knjigo niti ne rabiš vedeti kaj veliko. Kaj pomeni posamezen konto je popolnoma nepomembno, glavno da poznaš
sintetične-analitične ter saldakonte ter stroškovne konte.
-osnovna sredstva: povprečen računovodja ti tu ne bo pomagal. Poznajo samo enostavno amortizacijo in mogoče modernizacijo OS.
Ko pa začneš o okrepitvah, oslabitvah, invest. vzdrževanju, mirovanju, spremembi %, pa se praskajo po glavi.
-plače: tu ponavadi stranke zahtevajo 2 različna pristopa:
fiksen bruto : fiksen neto.
Poleg mesečnih poročil ne pozabit na letne zadeve (M4, dohodnina,...)
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Prvo poglejte kakše rešitve ponuja konkurenca (na podlagi demo programov). Prave rešitve so tako kompleksne (potrebno je ponudi celovito rešitev za poslovanje podjetja) in relativno poceni, da se je dobro vprašat, če ima vse skupaj sploh smisel. En programer brez tima sodelavcev in celovite podpore za stranke nima nima nikaršnih možnosti. Firma, ki kupuje samo računovodski program (brez materialnega poslovanja, avtomatskih knjiženj vseh poslovnih dogodkov, kadrovskih evidenc, obračunov plač, DDV evidenc, intrastat, poročanje BS .............) brca v popolno temo, ker lahko vse skupaj dobimo že za 1000 EUR.

Pričakujem, da bodo na trgu obstala samo tista podjetja, ki imajo več deset zaposlenih in nekaj sto oziroma 1000 uporabnikov.

Veliko sreče.
shigatse
Nov član
Nov član

Ja to je že res.... Gledal sem recimo *******, ali ********.. ki sta zelo kompleksna programa in dokaj poceni vsaj za ******* sem gledal cene,
samo jaz bi ciljal predvsem, na majhne sp-je, oz, racunovodkinje, ki imajo svoj sp in relativno malo bolj. nezahtevnih strank (ali kako naj se izrazim).... Torej, katere stvari, rabi malo bollj nezahtevna računovodkinja:),
stvari bi se postopoma dodajale, program se itak mislil dokončati oz. začeti tržiti šele naslednje leto.. Vem da sem še dokaj neizkušen na področju računovodstva, vendar, če bi se v stvar poglobil (tečaj računovostva, 400 ur), in pa če pogledam kakšno sranje ponujajo in reklamirajo nekatera podjetja in s tem dobro služijo, in še hujše da take programe dejansko uporabljajo nekatere "uboge" stranke, se mi stvar zdi že malo bolj svetla.
Glede podpore strankam se pa strinjam, da je to kuzel, samo to sem mislil rešiti z res dobro napisano pomočjo oz. vodičem, samodejno nadgrajevanje verzij, in pa oddaljeno pomočjo, na začetku bi to zadostovalo, pri več strankah pa bi bilo seveda potrebno razmišljati tudi o kakšnih okrepitvah... Uglavnem vse bi zelo poenostavil... Vem pa da bo težko...

No če imate še kakšen komentar, bi bil zelo vesel...

[Edit] ne sme biti reklame, ane:)
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Z računovodskega stališča menim, da mora programer predvsem vedeti kaj dela - torej mora biti podkovan tudi v računovodstvu in dosledno spremljati zakonodajo.
Poznam računovodje, ki pravijo, da zakonodaje sploh ne bi rabili spremljati ?, ker jih programerji sproti obveščajo o spremembah, pa tudi take, ki niso mogli oddati bilance v roku, ker nič ni štimalo!

Tako se kar strinjam, da je to zelo kompleksna zadeva in dvomim, da se bo enemu človeku računica izšla!
slava
rkovac
Novinec
Novinec

Re: Računalniški program računovodstvo

Odgovor Napisal/-a rkovac »

Torej imam veliko izkušenj z avtomobili (vendar ne iz avtomehanike) in dosti nabranih km na naših cestah. In v kratkem bi rad odprl celovit avtoservis (najraje bi servisiral Mercedese in BMWje, ja pa Audije tudi). Zato me zanima, kaj vse bi rabil za moj avtoservis. Do sedaj sem izbrskal tole:

- ključe
- izvijače
- dvigalo
- nekaj starih cunj, da si roke obrišem

En prijatelj mi je povedal, da bi rabil tudi posodo za odpadno olje. A je to res? Mogoče še kaj?

Pa kje bi se lahko najbolje naučil avtomehanike, kakšna knjiga? Pa nedolgo tega sem prvič peljal svojega Opela na pooblaščeni servis in pozorno opazoval, kako to oni delajo. So ga kar na nek računalnik priključili. A to tudi rabim? Pa na koncu so mi še neko garancijo na delo dali. A to jaz tudi moram?
A ne bi bilo mogoče najbolje, da skočim kar v Crveno Zastavo pogledat, kako delajo avte?

Sicer mi je pa žena tudi povedala, da avto zna popraviti vsak moški. In ona ima vedno prav

A mislite da bo šlo? Ime sem pa že zbral. "Avtoriper". Baje da angleščina "pali", pa še tujci bodo vedeli, kaj delam.

:) :)

Že vaše vprašanje kaže, da nimate pojma o računovodstvu. Če bi ga imeli, bi vedeli, da je celovit program za računovodstvo zelo kompleksna stvar, ki zahteva delo in znanje (programersko in računovodsko) nekaj ljudi in nekaj let. Šele, ko se v stvar poglobiš, vidiš malenkosti in izjeme, zaradi katerih postane vse skupaj zeloooo zakomplicirano.

shigatse, opustite razmišljanje, da boste napisali v kratkem času celovit program. Se ne da, že naši zakoni se hitreje spreminjajo, kot boste uspeli program prilagajati tem spremembam!
SPji ali "oneman" d.o.o.-ji pa ponavadi o računovodstvu nimajo pojma in v programerju rabijo tudi računovodskega svetovalca, kar pa vi s svojim znanjem in ne vem kakšnim tečajem računovodstva ne morete biti.
A vi kot programer rabite podporo in svetovanje nekoga, ki pozna "if" in "for" stavek in je že slišal za procedure in funkcije, objekti mu še sicer ne ležijo najbolje, o dedovanju pa nima pojma, baze podatkov pa pozna le iz knjig?

Potrebno bo še veliko izkušenj tudi iz računovodstva.

Sranje pa ponujajo povečini ravno posamezniki, ki o računovodstvu nimajo pojma in mislijo, da je dovolj, če znajo programirati. Če s tem dobro služijo, je pa drugo vprašanje. Tudi da napišeš "sranje", rabiš nekaj mescev in moraš to delo nekako pokriti.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

rkovac- ste si vzeli čas napisati tisto kar drugi mislimo. Bravo !

Lp,

MG
shigatse
Nov član
Nov član

Ja ja to mi je vse jasno, imaš vse prav kar si napisal... Vem da se bom moral poglobiti v stvari če bom hotel, kaj spodobnega narediti, vem da bom moral imeti tudi pomoč strokovnjaka na tem področju, ampak kot sem rekel imam čas in voljo, sem na začetku, izgubiti nimam nič. Vprašanje je bilo res zastavljeno malo preveč optimistično, ampak pač tako je... Tudi največji so bili na začetku samo eden, dva... Še vedno pa sem prepričan, da slabe programe ponujajo bolj "ekonomisti", ki mislijo da znajo programirati :), no saj ni važno, ko bom stvari malo bolj pregledal in spoznal, se vrnem s konkretnejšimi vprašanji...
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

No pa še naj jaz nekaj dodam:
že cca. 6 mesecev sodelujem kot računovodja z enim podjetjem, ki izdeluje kompleten računovodski program. Njihov programer je program pripravljal cca. 1 leto in sedaj ga že 6 mesecev "obdelujeva" skupaj. Pa še niti približno ni za uporabo. No, recimo, da delno. Glavna knjiga ni bila problem, DDV knjiga tudi ne. Potem pa se zatakne pri vseh ostalih evidencah in izpisih pa obračunu osnovnih sredstev, .... Pa potrebno je gledati na to, da program omogoča knjiženje in vodenje evidenc za različne dejavnosti ( npr. vsebovati mora še trgovsko knjgo, pa gostinske evidence, možnost pisanja računov v imenu strank, različno vodenje zalog,....) pa še en kup stvari.
Vi boste imeli še večji problem, saj mora biti program narejen tako, da bo res vseboval vse, če ga mislite prodajati manjšim servisom ali pa samostojnim podjetnikom. Takšnim verjetno ni v interesu, da bo kupil program od vas, potem pa bo moral npr. še neke evidence " voditi peš".

Premislite, če se vam bo to izšlo. Če seštejem skupaj moje delo in delo tega računalničarja, bi program moral stati par milijonov, kje pa so še vsi ostali stroški.

Glede na to, da pa je na trgu že tako ali tako toliko teh programov in da so že tako ugodni, ali pa ga lahko dobite celo v najem, bi mogoče morali napisati kakšen drug program, ki bi ga mogoče tudi potrebovali, pa ga ni ali pa jih še vsaj ni toliko.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

shigatse napisal/-a:Ja to je že res.... Gledal sem recimo *******, ali ********.. ki sta zelo kompleksna programa in dokaj poceni vsaj za ******* sem gledal cene,

[Edit] ne sme biti reklame, ane:)
:spomezik: Drži.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

No, tu so ti vsi navedli par razlogov zakaj naj se ne bi spuščal v tak projekt. In z večino se kar strinjam. Sam delam v enem podjetju, kjer izdelujemo podoben produkt in imamo par tisoč strank. Jaz vodim oddelek za razvoj kadrovskega modula in že sama ta problematika zahteva ogromno znanja. Tako, da potrebuješ znanja ekonomista in programerja, kar je ponavadi težko v eni osebi.
Torej na osnovi vsega dosedaj povedanega bi ti svetval nekaj od naslednjega:
- pridruži se kakemu večjemu podjetju
- delaj samostojno na platformi obstoječih rešitev (npr. specializacija obstoječega produkta za gradbeništvo,šolstvo...) - podobno nasvetu SOUNDB
...

Za karkoli se odločiš, ti želim veliko uspeha in čim manj buggov :lol:
Odgovori