134. člen Zakona o gospodarskih družbah pravi, da je zastaralni rok obveznosti družbenikov oz. družbe 5 let. Zastaralni rok pa začne teči z dnem objave, da je stečaj končan. Če po tem datumu kdo prijavi terjatev, se šteje zastaranje zopet od dneva prejetja terjatve. Če prav razmišljam, se družbenikoma ne piše nič dobrega.
Ali se za prijavo terjatve šteje nova terjatev, ali tista terjatev, ki smo jo morali že prijaviti v stečajnem postopku?
odgovornost direktorja
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tudi za davčni dolg je absolutni zastaralni rok 10 let; a to le mimogrede. pretrga pa ga vsako ravnanje z vaše strani (ali ravnanje katerega koli dolžnika) za določen dolg. Dovolj je, če pošljete IOP, pisno poterjte... itd. Le, da je pisno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Na pravo se sicer prav dosti ne spoznam in bi bilo mogoče dobro glede tega konzultirati kakšnega pravnika.
Če pa jaz prav razumem pravne termine je razlika med zastaralnim rokom in absolutnim zastaralnim rokom.
Zastaralni rok pretrga vsako dejanje upnika ali pripoznava dolga dolžnika. Absolutni zastaralni rok pa je skrajni rok ko je dolg še mogoče izterjati in začne teči z dnem ko začne zastaralni rok teči prvič.
Torej zastaralni rok za davčni dolg je 5 let in če v 5 letnih DURS ali dolžnik ne naredi nobneega koraka dolg zastara. Če pa se v 10 letih od zapadlosti doga le tega ne da izterjati pa dolg zastara v celoti ne gelde na to kaj je upnik ali dolžnik vmes ukrenil.
Tako jaz razumem te termine.
Lp,
MG
Če pa jaz prav razumem pravne termine je razlika med zastaralnim rokom in absolutnim zastaralnim rokom.
Zastaralni rok pretrga vsako dejanje upnika ali pripoznava dolga dolžnika. Absolutni zastaralni rok pa je skrajni rok ko je dolg še mogoče izterjati in začne teči z dnem ko začne zastaralni rok teči prvič.
Torej zastaralni rok za davčni dolg je 5 let in če v 5 letnih DURS ali dolžnik ne naredi nobneega koraka dolg zastara. Če pa se v 10 letih od zapadlosti doga le tega ne da izterjati pa dolg zastara v celoti ne gelde na to kaj je upnik ali dolžnik vmes ukrenil.
Tako jaz razumem te termine.
Lp,
MG