Letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
j0C0
Novinec
Novinec

Letni dopust

Odgovor Napisal/-a j0C0 »

Zaposlen sem preko javnih del in me zanima, koliko dni letnega dopusta mi pripada po zakonu. Lanskoletna pogodba je bila od 18.7.2005 do 31.12.2005 in sem imel sorazmerni delež letnega dopusta (9 dni). Letošnjo pogodbo pa mam od 1.1.2006 do 17.7.2006. Zanima me ali mi za letošnjo leto pripada celoten letni dopust (20 dni) ali isto samo sorazmerni delež?
alja75
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a alja75 »

Po moje ti pripada samo sorezmeren del :( .
Lep pozdrav!
carpe diem
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Ker boš v tekočem letu delala več kot 6 mesecev ti pripada celoten dopust.

Lp,

MG
j0C0
Novinec
Novinec

Tudi jaz sem mnenja, da mi pripada za letošnjo leto celoten letni dopust, pa čeprav delam samo 2 tedna več kot 6 mesecev. Delodajalec pa mi trdi, da je čas obeh pogodb skupaj eno leto in mi tako pripada le prostali del dopusta. Se pravi celoten letni dopust je 20 dni, lani sem izkoristil sorazmerni delež 9dni, in po njegovem imam za letošnjo leto 11 dni dopusta.
alja75
Nov član
Nov član

Ne, če je znan dan prekinitve delovnega razmerja ti ne more pripadati celoten dopust. Lani sorazmeren del in letos sorazmeren del glede na to koliko časa boš delal. V novem podjetju, kjer se boš nato zaposlil pa ti bo spet pripadal sorazmeren del.
carpe diem
alja75
Nov član
Nov član

Sem pogledala v zakon. Imata prav. Jaz sem spregledala, da od lani na letos ni bilo prekinitve del. razmerja in sem razmišljala kot, da gre za dve pogodbi s prekinitvijo. Se opravičujem.
Lani so ti sorazmeren del dopusta odmerili dopust na podlagi 162. člena ZDR (prva alineja prvega odstavka).
Letos pa ti pripada celoten dopust na podlagi 161. člena ZDR.
To povej ali pa pismeno napiši delodajalcu.
Pa dobro zrihtaj!!!! :)
carpe diem
j0C0
Novinec
Novinec

Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti /ZZZPB/ v 53. členu med drugimi dolča da:

Za brezposelne osebe, ki so vključene v javna dela na podlagi posebne pogodbe o zaposlitvi, ki jo sklepajo z izvajalcem javnih del, se uporabljajo predpisi o delovnih razmerjih, ki urejajo delovni čas, odmore, in počitke, nočno delo, minimalni letni dopust, varnost in zdravje pri delu ter posebno varstvo delavcev.

A je v tem členu pod "predpisi o delovnih ramerjih" mišljeno na Zakon o delovnih ramerjih /ZDR/?

Zakon o delovnih razmerjih /ZDR/ v naslenjih členih določa:

161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)

Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas
nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
- če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
- če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
- če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.

(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj
polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

V moji posebni pogodbi o zaposlitvi je o letnem dopustu napisano le sledeče:

"Brezposelna oseba, vključena v program javnega dela, ima pravico do minimalnega dopusta, ki traja štiri tedne.
Izvajalec s sklepom določi letni dopust in način njegove izrabe v delovnih dnevih"

Ampak meni še vedno delodajalec govori o sorazmernem deležu in ne celotnem letnem dopustu.

Zdaj pa mi več ni jasno, če jaz ne razumem zgoraj napisanega ali oni?
alja75
Nov član
Nov član

Seveda je osnovni predpis o delovnih razmerjih Zakon o delovnih razmerjih.
Ta tvoj delodajalec ima čudno kadrovsko službo, da tega ne ve.
Ti daj lepo njim tole napisano, ob tem pa še povej, da se dopust po pogodbah nikakor ne more kar seštevati, ter da se podeljuje vsako koledarsko leto. Res ti želim, da to urediš!!!!
carpe diem
j0C0
Novinec
Novinec

alja75: hvala za dobre želje.
j0C0
Novinec
Novinec

Mi lahko kdo pove kaj piše v prvem odstavku 35. člena Zakona o delavcih v državnih organih prosim?
Odgovori