Ali mi pripada regres?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pzalok
Novinec
Novinec

Ali mi pripada regres?

Odgovor Napisal/-a pzalok »

Zanima me ali sem upravičen do regresa?

Najprej sem bil od 1.3.2005 do 31.3.2006 zaposlen v nekem podjetju (pozitivno poslovanje), nato sem se prezaposlil v drugo podjetje (matično podjetje, negativno tekoče poslovanje) v katerem bom prenehal delati 30.6.2006.

Do sedaj še nisem dobil nobenege regresa.

Ali sem sploh upravičen do regresa? Mogoče dveh?
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

kolikor jaz vem, pripada delavcu regres sele po pol leta opravljeni zaposlitvi...torej ce ste delali le 1 mesec v podjetju, vam regresa niso dolzni izplacati...
Zivljenje je lepo! :)
pzalok
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pzalok »

V prvem podjetju sem bil zaposlen eno leto, v drugem pa 3 mesece. tudi lani nisem dobil regresa. Upam da je sedaj bolj jasno, kaj želim povedati.
JulijaL
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ali mi pripada regres?

Odgovor Napisal/-a JulijaL »

Regres je vezan na koriščenje letnega dopusta. Če si bil zaposlen celo leto in si bil upravičen do celotnega dopusta, ti pripada tudi celotni regres. Če pa si bil upravičen do sorazmernega dela dopusta, si upravičen do sorazmernega dela regresa. Pa tudi, če bi bil zaposlen šele en sam mesec. Enako velja tudi za letos.

Zdaj pa še moje vprašanje: na moji novi firmi nekatere osebe v lanskem letu niso dobile sorazmernega dela regresa in ga bodo dobile letos skupaj z regresom za letos. Zanima me, kako to situacijo obravnavam, če bi slučajno znesek skupnega regresa presegel 70% zadnje objavljene povprečne bruto plače v RS, glede na to, da sta oba izplačila letos. Ali moram regres za 2005 obravnavati ločeno od regresa za 2006 in od vsakega obračunati samo dohodnino ali moram v primeru prekoračitve obračunati tudi prispevke?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

zalaaa napisal/-a:kolikor jaz vem, pripada delavcu regres sele po pol leta opravljeni zaposlitvi...torej ce ste delali le 1 mesec v podjetju, vam regresa niso dolzni izplacati...
Za čas do izpolnitve tega pogoja pripada sorazmeren del dopusta in v povezavi s tem tudi sorazmeren del regresa :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Re: Ali mi pripada regres?

JulijaL napisal/-a: Zdaj pa še moje vprašanje: na moji novi firmi nekatere osebe v lanskem letu niso dobile sorazmernega dela regresa in ga bodo dobile letos skupaj z regresom za letos. Zanima me, kako to situacijo obravnavam, če bi slučajno znesek skupnega regresa presegel 70% zadnje objavljene povprečne bruto plače v RS, glede na to, da sta oba izplačila letos. Ali moram regres za 2005 obravnavati ločeno od regresa za 2006 in od vsakega obračunati samo dohodnino ali moram v primeru prekoračitve obračunati tudi prispevke?
Regresa morate obravnavati ločeno. V kolikor lanski ni bil tudi obračunan, bo letos davčno nepriznan v celoti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tashy
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tashy »

Mene pa tudi nekaj zanima. V podjetju sem bila zaposlena neprekinjeno 2 leti. Regres za letos je bil že izplačan, vendar samo polovica. Polovica naj bi bila izplačana šele oktobra. Zanima me, kaj lahko storim, če direktor meni ne bo hotel izplačati druge polovice regresa, saj me takrat ne bo več v podjetju.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

vse je odvisno, kdaj boste zapustili firmo in kako se bosta dogovorila vaš sedanji in bodoči delodajalec. Namreč take napotke daje zakon o delovnih razmerjih. Če boste prekinili pogodbo do 30. 06., vam regresa v celoti to podjetje po ZDR ni dolžno izplačati, drugače pa. Vendar ZDR napotuje k dogovoru med delodajalci. v praksi se pa dogaja, da kljub temu prvi delodajalec izplača le sorazmeren del :sjezen: , drugi del je pa odvisen od novega delodajalce. :spomezik: . A od prvega imate možnost iztožit, če prekinete po 30. 06..
Mirko Slika
tashy
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tashy »

Pogodbo bom prekinila s 30.9.2006 in s 01.10.2006 se zaposlila pri novem delodajalcu. Mislim, da bi morala dobiti celoten regres pri prvem delodajalcu, ki pa bo delal probleme, ker misli, da me bo tako kaznoval, ker sem odšla. Zanima me, ali ni nobene druge možnosti (v primeru neplačila in nagajanja) kot tožba?
Ali mi mora dati potrdilo, da sem dobila izplačano samo 1 polovico regresa?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Pošteno bi bilo, da vam izplača 3/4 in 1/4 novi delodajalec na osnovi tega potrdila o izplačanem regresu, ki vam ga mora dati ob odhodu prvi delodajalec.
Seveda bi lahko iztožili celoto glede na ZDR.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Primer je dogovor. Delodajalec vam je dolžan izplačat v tem primeru regres v celoti. Čeprav je v praksi tako, da bi vam marsikateri nakazal le 3/4 (sorazmerno do 30. 9.), zakon pravi drugače. Lahko poiskusite s pisnimi opomini (nujno pisnimi!), nato stopnujete opozorila z omembo, da boste obvestili inšpektorat, nato to tudi naredite, da delodajalca ponovno opozorite, hkrati to opozorilo pošljete v vednost inšpektorju, nato to sporočite inšpektoratu in zahtevajte da ukrepa. V kolikor to ne zaleže, sledi res tožba.

Povejte delodajalcu, da je vaša odločitev, kje boste delali in da vaši želji ne more oporekati - lahko vas zadrži le za čas odpovednega roka. :spomezik:
Mirko Slika
Odgovori