SPET DOHODNINA 05

Moderator: Mirko Zbačnik

twety
Nov član
Nov član

SPET DOHODNINA 05

Odgovor Napisal/-a twety »

saj sem ze brala prej, da je bil nekdo zelo sokiran nad svojo dohodnino, ampak jaz sem bila se bolj...
Po predhodnjih izračunih bi mi morali vrniti dohodnino, v petek ko pa sem šla dvigniti sem dobila položnico za 128 000 sit, naj nakazem v 30 ih dneh.... halo. Glede pritožbe pa piše da ne zadrži izvržbe... :|
Če bi zna kdo razložiti bom zelo vesela, tu je moj primer:
status študenta od 1. januarja do 30. septembra, in preko študentskega servisa sem zaslužila 1 244 809 sit, normirani ali dejanski stroški
124 481sit , akontacija v RS 39 258 sit.
od 1. oktobra sem bila zaposlena in dobila dve plači: dohodek 265 552 sit, prispevki 58 687, akontacija v RS 18 048 sit.
kot olajšavo sem vpisala obrok plačane šolnine 65 000 sit.

hvala za odgovore v naprej in lep pozdrav
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

V napoved ste vpisali, da ste bili tudi vzdrževani družinski član od 1.1.2005 do 30. 9. 2005, zato vam je bila splošna olajšava upoštevana samo od 1. 10.2005 do 31. 12. 2005.
Upam, da so vas vsaj vaši starši vpisali kot vzdrževanega družinskega člana za to obdobje?
Če tega ne bi storili, bi imeli doplačila *60.494,00 SIT, tako pa imate *128.222,00 SIT. Mogoče pa bodo starši prejeli zaradi tega večjo vračilo in se dogovorite, da vam razliko sofinancirajo?

V takem primeru je najbolje, da se izračunava in naredi primerjava vseh družinskih članov.

Lp
twety
Nov član
Nov član

a ker sem vpisala da sem imela status študenta moram doplačati, saj nisem nikjer vpisovala da sem bila vzdrževani član?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Naredila sem izračun na programo od Pasadene. Možnost je tudi ta.
Na prvi strani je vrstica:
V letu 2005 sem imel status dijaka oziroma študenta v času od
(Izpolni le zavezanec, ki vpisuje podate o dohodkih dijakov in študentov prejetih prek pooblaščenih organizacije - oznaka 1211)

Verjetno je od tega odvisno - nisem šla preverjat navodila - če ste izpolnili v to polje od jan do sept

In tudi preverite še, če ste vi vpisali pod oznako 1211, oziroma, če vam je ŠS prav tako poslal pod to oznako.

V nasprotnem primeru stopite do svojega DU, zaprosite razlago in da vam svetujejo, glede ugovora, ki ga morate vložiti v roku.

Že pred oddajo napovedi sem slišala, da različni programi različno izračunajo. Tako sem jaz izračunavala tudi ročno, da sem bila sigurna.

Lp
twety
Nov član
Nov član

ja tisto sem izpolnila... a to je bilo narobe?
in dohodke sem vpisala pod rubriko 1211.

ampak, kaj ni bilo rečeno, da študentje ki delajo preko študentskih servisov ne bodo plačali dohodnine do 1,6 mio? Jaz sem imela 1 244 000sit?
twety
Nov član
Nov član

tudi oni so mi vrnili pod oznako 1211
Zoris
Računovodja
Računovodja

Če ste tam vpisali podatke kot pravite (od - do), potem je po vsej verjetnosti napaka davčnega organa.

Naredite si še enkrat obračun na:
http://www.dohodnina.com/datoteke/doh2005n.xlt

Primerjajte s podatki na odločbi o dohodnini in ugotovite, kje je razlika.

Lp
twety
Nov član
Nov član

Sem naredila še enkrat izračun in je prišlo ven, da moram doplačati
59 083. Ko sem izračunavala dohodnino preden sem jo oddala mi je izračunal pa da mi toliko vrnejo :)
kako je določeno točno plačevanje dohodnine za študente, kje lahko dobim te podatke?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Preberite si na tej strani:
http://www.durs.gov.si/index.php?id=3364

Lp
ZIVANA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ZIVANA »

Poizkusite še na naslednji strani, kjer je prav glede študentov možen izračun dohodnine.

Lp, Klara

https://www.studentski-servis.com/aktua ... e_2005.php
twety
Nov član
Nov član

Najlepša vam hvala, se bom počasi sprijaznilka s tem, kaj pa hočem :(
a mogoče kdo ve, kako je pa s plačilom na obroke ?
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Kolikor jaz vem ga ne odobrijo. Vsaj moji mami ga niso.
Tako, da pač nikoli ne plača pa čaka da jo rubijo - v treh obrokih - res da tukaj banka nekaj vzame ampak ji je lažje kot njim dati vse v enem kosu

lahko pa pošljete dopis s prošnjo na obročno odplačevanje
Odgovori