Odločba dohodnine - akontacija kako in kaj?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tema
Nov član
Nov član

Odločba dohodnine - akontacija kako in kaj?

Odgovor Napisal/-a Tema »

Pozdravljeni!

Danes sem dobila odločbo dohodnine, in to za plačat 28.651,00. Ker mi je program za izračun dohodnine marca izračunal 0,00, sem to tudi pričakovala. Sedaj pa mi ni jasno, ker se pač ne spoznam na te stvari.
Gledano iz odločbe: za zaposlitev 6 mesecev l. 2005:
- dohodki 603.004
- prispevki 133.261
- kataster 942
Po plačilnih listah vidim, da mi s strani delodajalca ni bila vplačana akontacija dohodnine nič 0,00! Kako je zdaj s tem? Imam upravičeno za vplačat dohodnino, ali bi mi moral delodajalec vplačevat akontacijo že med letom?

Prosim za pojasnilo, da vem kako in kaj reševat stvari.

Hvala
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Delodajalec bi vam moral med letom vplačevati akontacijo. A je mogoče upošteval kako olajšavo več kot vi v napovedi?
Tema
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Tema »

Hm, jaz nisem v napovedi upoštevala nobene olajšave, oba otroka je upošteval mož. Na plačilnih listah pa vidim: davčne olajšave v SIT : 84.326, osnova za dohodnino: 0, skupaj akontacija dohodnine: 0.

In kaj zdaj? Naj položnico za plačat dam delodajalcu?
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Odvisno kdo je kriv za nastalo situacijo. Lahko, da ste jo vi nekoč upoštevali, pa ste si premislili brez obvestila delodajalca. Lahko pa da je delodajalec sam narobe domneval kaj bi vi rad upoštevali.
V vsakem primeru bo moral nekdo plačati ta znesek.
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Vprašajte delodajalca, kako da vam je upošteval olajšave za otroke. Za to bi namreč moral dobiti od vas pisno obvestilo (obrazec je celo predpisan).
Je pa tudi res, da bi vi lahko že med letom opazili, da nimate obračunane dohodnine in se pozanimali, kaj je temu vzrok. :roll:
Vsekakor boste morali davek plačati sami, tako, kot ga plačate tudi med letom in imate zato manjšo plačo, čeprav za to poskrbi delodajalec... :wink:
Odgovori