kilometrina v času dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
andrejp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

kilometrina v času dopusta

Odgovor Napisal/-a andrejp »

Pozdravljeni!

Zanimajo me, če si lahko obračunam kilometrino v času dopusta. Gre za to, da imam v četrtek in petek dopust, a bom moral zaradi nepričakovane bolniške odsotnosti kolegice v računovodstvu iz Bohinja priti popoldan v službo urediti nujne stvari in to dvakrat.
Ker je to izključno službena stvar me zanima ali je to sploh dovoljeno, da si napišem potni nalog za pot iz Bohinja v Ljubljano in nazaj in ali sem upravičen do kilometrine, ali se moram pač z direktorjem zmenit, da mi da nadomestilo v obliki stimulacije, ki pa je seveda obdavčeno.

Upam, da niste že vsi na dopustu,
LP,
Andrej
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Kilometrina je povračilo stroškov v času opravljanja dela (službene zadeve), zato mislim da med dopustom ne more biti priznan strošek. Predlagam, da za ta dva dneva ne obračunate dopusta, ampak delo (boste imeli pač še dva dni dopusta v dobrem).
LP
Anela
andrejp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Meni se ne gre toliko za dopust, ker je itak še stari in ga je treba pokoristit. Gre se mi za strošek, ki ga bom imel s tem, da se vozim v Ljubljano in nazaj zaradi službe. Vse skupaj bo okoli 300 km * 69 = 20.700 SIT...

Hvala za odgovore...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če je že tako, prikažite "uradno" dopust na kateri drugi dan, ko ne greste na službeno pot. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
andrejp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

... a potem s povračilom stroškov prevoza v obliki kilometrine ne bo nič? Ker to je moje vprašanje... Dopust tu nima veze, le to da na dopustu pač sem in se moram zaradi službenih zadev iz Bohinja pripeljati v Ljubljano.

Kilometrina, ja ali ne?

LP,
Andrej
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Jaz razmišljam takole, da bo volk sit in koza cela. Za čas, ko boste vi šli na pot bodite v službi, pa magari če je to le nekaj ur tistega dne in napišete potni nalog ... :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
andrejp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

tule volk ni sit, ker grem na "pot" v podjetje, kjer sem zaposlen in sicer iz dopustovanja v Bohinju bi zaradi nujnih stvari moral nekaj urediti v podjetju. In me je zanimalo, ali sem upravičen do kilometrine, ali pa se moram dogovarjat z direktorjem, da mi kako drugače povrne stroške (obdavčeno)...

LP,
Andrej
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Da bo volk sit in koza cela je po mojem edina možnost, da vam te kilometre plača kako drugače. Če ne pišete dopusta niste upravičeni do služene poti v Bohinj, ker tam niste opravljali nič službenega. Uradno pišite delo, da dobite vsaj prehrano, za opravljeno pot pa naj vam dajo kakšno nadurco več ali pa kakšno "namišljeno" službeno pot kak drugi dan.
Evida
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Nekateri imajo v pogodbi o zaposlitvi napisano, da vas ima delodajalce pravico poklicati z dopusta in vam v tem primeru krijejo tudi nastale stroške.

Če tega nimate dogovorjeno, se dogovorite o tem z delodajalcem, ker koliko sem razumela vaše vprašanje, ste v Bohinju na dopustu in bi se morali zaradi potreb v službi vrniti na svoje delovno mesto iz kraja kjer praviloma letujete.

Če je to tako, potem to ne more biti nobena kilometrina na službeni poti, temveč se - kot sem že povedala - o tem dogovarjajte z delodajalcem, ki vam lahko v zvezi z prekinitvijo dopusta in povračilom stroškov, ki vam nastanejo to odredi pisno.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tu je koza cela, a volk ni sit.

Jaz bi si to razlagal nekako takole; po ZDDPO je davčno priznan vsak strošek, ki je firmi potreben za dosego nekega cilja in je tudi v običajni praksi. Firma je majccena, tako da zamenjave za vas ni, vi ste na oddihu, ker si ga pač zaslužite. Firma pa vas potrebuje za izvršitev neke naloge, ker drugače bi trpel posel. A ni mogoče to zagovarjati in utemeljevati s tem, da je to za firmo nekaj zelooo potrebnega in da je običajna praksa, da če delavca res potrebujemo, pokličemo od tam kjer je, da nam to opravi. Mislim, da je to razumno, potrebno in tudi s ustaljeno prakso primerljivo dejanje. Če smo mu dovolili iti na dopust, smo predvideli, da je delavec napravil vse, da ga ne bi preveč pogrešali, a saj veste, kakšno je življenje. tako je tudi v poslovnem svetu; pride pač do nekih nepredvidenih situacij.
Upam, da bi v primeru inšpekcije to razložili in to utemeljevali kot res potreben strošek in da bi inšpektor po načelu proste presoje dejstev to upošteval. :smodrica: :shock:
Mirko Slika
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Elektrik
in zakaj bi čez leto, dve ali celo tri mogoče inšpektorju to razlagali, ko bi že vsak pozabil, zakaj je bil ta nalog sploh napisan, če se lahko s pisno odredbo na osnovi tega kar ste npr. napisali, to že sedaj razloži.

Mislim, da bi vsak lahko mirno spal.

Lp
Odgovori