Prosim za eno pomoč.
Ali mi pripadajo nadure poleg dnevnic? Primer: grem službeno na teren, delam 13 ur, s tem naredim 5 nadur. Ali mi pripada v tem primeru dnevnica v višini 3600 SIT in 5 nadur (poleg rednih 8 ur) ali samo eno od tega?
Namreč v podjetju kjer sem zaposlen mi trdijo, da če mi plačajo nadure potem mi ne pripada dnevnica ali obratno.
To se mi zdi nesmiselno, če je dnevnica nadomestilo za prehrano.
Hvala za odgovore.
Dnevnica in nadure
Moderator: Mirko Zbačnik
Logično je, da ste za svoje delo plačani. Tudi imate prav, da je dnevnica nadomestilo za prehrano na sl.potovanju. Nadurno delo pa je opredeljeno v ZDR in če so izpolnjeni pogoji, se nadure tudi obračunajo. Nekateri v primerih, ko pogoji iz ZDR niso izpolnjeni, izplačajo posebno stimulacijo ali delavcem omogočijo koriščenje presežka ur takrat, ko je dela manj (preglejte stare prispevke na to temo, jih je bilo že kar precej).
Ločit morate pravico do nadomestila prehrane na delo in dnevnico, ki vam pripada v primeru, ko ste na službenem potovanju. Dnevnica je res nadomestilo, ki ga prejmete na službenem potovanju zaradi povečanih stroškov prehranjevanje.
Kaj je pri vas "službeno na teren"? Ali imate delovišča na terenu - potem to ni službeno potovanje.
Zato vam dnevnica za čas, ko opravljate svoje delo in tudi nadure ne pripada.
Pripada pa vam dnevno nadomestilo prehrane na delu v višini po KP oziroma uredbi največ v višini *1.300,00 SIT in za vsako dodatno uro nad 10 ur opravljenja dela *163,00 SIT (če se ne motim v znesku).
Če pa je "službeno na teren" - obisk poslovnih partnerjev, dogovarjane poslov in podobno, pa je to službeno potovanje. Na službenem potovanju pa vam pripada dnevnica, ure, ki ste jih opravili na tem službenem potovanju pa se upoštevajo v poln delovni čas + podaljšan delovni čas, če mesečno opravite več ur, kot je poln delovni čas.
Lp
Kaj je pri vas "službeno na teren"? Ali imate delovišča na terenu - potem to ni službeno potovanje.
Zato vam dnevnica za čas, ko opravljate svoje delo in tudi nadure ne pripada.
Pripada pa vam dnevno nadomestilo prehrane na delu v višini po KP oziroma uredbi največ v višini *1.300,00 SIT in za vsako dodatno uro nad 10 ur opravljenja dela *163,00 SIT (če se ne motim v znesku).
Če pa je "službeno na teren" - obisk poslovnih partnerjev, dogovarjane poslov in podobno, pa je to službeno potovanje. Na službenem potovanju pa vam pripada dnevnica, ure, ki ste jih opravili na tem službenem potovanju pa se upoštevajo v poln delovni čas + podaljšan delovni čas, če mesečno opravite več ur, kot je poln delovni čas.
Lp