DDV in prenos leasinga pri nadaljevanju dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
suzana1
Začetnik
Začetnik

DDV in prenos leasinga pri nadaljevanju dejavnosti

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

V zvezi s prenosom finančnega leasinga za tovorno vozilo pri prenosu dejavnosti iz očeta na sina se nam pojavlja naslednji dvom v zvezi z obračunom DDV-ja.

Z samostojnim podjetnikom (jemalecem leasinga) imamo sklenjeno pogodbo o finančnem leasingu za vlečno vozila, ki ga on uporablja za potrebe opravljanja dejavnosti prevozov. Ob izročitvi vozila na osnovi navedene pogodbe je bil obračunan DDV od celotne vsote leasingojemalčevih obveznosti po pogodbi (nabavna vrednost vozila + obresti za celo obdobje leasinga).

Jemalec leasinga je izrazil željo o prenosu sredstva – vlečnega vozila na sina, ker se bo sam upokojil, dejavnost pa bo nadaljeval sin kot samostojni podjetnik. Sin bi tudi vložil priglasitev davčne obravnave ob prenehanju opravljanja dejavnosti in nadaljevanje po drugi osebi.

Glede prenosa leasinga oz. nadaljevanja leasing pogodbe s strani sina nas zanima ali moramo navedeni prenos obravnavati kot nov promet blaga in ponovno obračunati DDV in pri tem upoštevati tržno vrednost vozila ali pa gre le za zamenjavo jemalca leasinga, kar ne pomeni novega prometa blaga, saj le ta dejansko prevzema vse obveznosti in pravice, ki jih je prej nosil oče. Ali mora oče popraviti vstopni DDV (vozilo se prenaša po 3,5 letih)

Kakšna so vaša mnenja?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Menim, da se morate obrniti na leasingodajalca.
Kolikor pa mi je znano, smatrajo, da je to nov promet, naredijo ga kot predčasni odkup in nato dajo vozilo novemu jemalcu leasinga.
Mogoče se bi lahko z njimi dogovorili tudi za kaj ugodnosti.

Lp
suzana1
Začetnik
Začetnik

Na davčni mi je ustno zatrjevala, da če ni prekinitve pogodbe, ampak sporazumno nadaljevanje (torej anex) to ne pomeni novega prometa blaga ampak gre le za zamenjavo stranke. Seveda sem jim poslala pisno vprašanje, saj nimam nikakršnih dokazail, da je to tako.
julija79
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a julija79 »

suzana1 pozdravljeni!
zelo me zanima kako ste to uspeli urediti, ker imam sama namreč identičen primer!!
sama bi pravtako prenesla dejavnost na hči, vseeno pa bi rad tisti del osnovnega sredstva kolkor sem ga odplačala z dolgoletnimi rihranki nekako odprodala! ne vem sicer kako bi to izvedla?

lepo bodi pozdravljena
katarina
suzana1
Začetnik
Začetnik

julija 79

Vprašanje sem postavila DURSU in čakam na odgovor, upam da ga kmalu dobim.

lp
suzana1
Začetnik
Začetnik

julija 79

Prejeli smo odgovor davčne uprave. Preostanek leasinga bomo prenesli na sina, s tem, da bomo podpisali anex k pogodbi in v njem navajali, da gre za prenos dejavnosti oz. nadaljevanje po drugi osebi. Oče in sin sta tudi na DURS vložila vlogo za davčno obravnavo nadaljevanja dejavnosti po drugi osebi in tudi pridobila odločbo davčne uprave. Po odgovoru davčne uprave se takšen prenos ekonomske pravice nad predmetom leasinga ne šteje za nov promet blaga in zato ni potrebno obračunati DDV od tržne vrednosti blaga.

Upam, da sem vam kaj pomagala.

lp
Odgovori