odpoved pogodbe ter koriščenje dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fallenangel
Začetnik
Začetnik

odpoved pogodbe ter koriščenje dopusta

Odgovor Napisal/-a fallenangel »

Lepo pozdravljeni

na vas se obračam, ker mi nihče ni mogel pomagati s pravo informacijo... zanima me namreč kako je s pravico koriščenja rednega dopusta v primeru enomestečnega odpovednega roka. Sama bi namreč dala odpoved ter v tistem enem mesecu (odpovednem roku) koristila cel dopust??? kje so triki oz. mislim, da mi ga morajo po zakonu omogočiti ali pa izplačati? sama bi ga želela koristiti?????...... je to sploh mogoče.... Mi lahko kdo prav svetuje? zaposlena sem za določen čas in imam v pogodbi zapisan enomesečni odpovedni rok

najlepša hvala in lep pozdrav
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Mislim, da je najbolje, da se poskusiti s sedanjim delodajalcem dogovoriti o izrabi letnega dopusta.
Navedli ste, da ste zaposleni za določen čas. Celoten dopust vam pripada po šestih mesecih nepretrganega dela.

Odškodnina je možna ob prekinitvi delovnega razmerja.

Sicer sem sama mnenja, kot sem že navedla na začetku da se je o teh stvareh nabolje pogovoriti in najti najboljšo rešitev za obe strani. Če vi želite koristiti dopust, ki vam pripada in se delodajalec s tem strinja mislim, da ne bi smelo biti nikakršnega problema.

O letnem dopustu si lahko preberete tudi v ZDR 159. člen do 166.člen.

Lp
marea
fallenangel
Začetnik
Začetnik

hvala za odgovor.... vendar me zanima ali je kaj na tem da mi delodajalec "MORA" omogočiti dopust... torej, da nima izbire... nekako v tej smeri........ ne vem če sem razumljivo napisala?

najlepša hvala za pomoč...

sama namreč ne želim nobene kompenzacije z ničemer temveč želim koristiti v celoti dopust (ker delam že več kot 6 mesecev)...?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

164.člen ZDR navaja, da delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu, kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem ne dogovorita drugače.
V kolikor vam preneha delovno razmerje pri sedanjem delodajalcu po 1.julijem si pridobite pravico do celotnega dopusta in naj bi ga pri njem tudi v celoti izkoristili (če ste zaposleni od začetka leta). Zakon pa dopušča, da se z delodajalcem dogovorita drugače.

Lp
marea
fallenangel
Začetnik
Začetnik

želela bi še potrditev na zgornji komentar...

ali to pomeni, da če se da odpoved (v tem primeru v juniju) + enomesečni odpovedni rok kar pomeni da se zaključi oz pogodba prekine nekje ob koncu julija - tudi v tem primeru pripada celoten dopust? ali to pomeni, da se mora čakati do 1 julija ter potem potrtpeti še tisti en mesec v katerem se lahko koristi celoleten dopust?

hvala za odgovor že vnaprej

lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Ne vi lahko kar mirno daste odpoved v juniju. Če pogodba preteče v juliju vam pripada celoten dopust, ki ga lahko koristite v odpovednem roku. Če vam dopusta ne bodo hoteli odobriti vam ga morajo izplačati.

LP,

MG
fallenangel
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za odgovor

lp
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Glede na to, da imate pogodbo sklenjeno za določen čas, me zanima kdaj vam ta pogodba poteče. Če vam poteče 1.7., potem greste sedaj na dopust, ni vam potrebno dati odpovedi....
fallenangel
Začetnik
Začetnik

ne ne do izteka pogodbe je kar precej časa še... so mi jo praktično ravnokar podaljšali :)

pa še eno vprašanje... v primeru, da se zaključi delo sredi meseca se šteje za enomesečni odpovedni rok en mesec (torej 30 dni - delovnih ali navadnih)?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Koledarskih dni-navadnih.
Lp
fallenangel
Začetnik
Začetnik

najlepša hvala za odgovor sem želela le potrditev
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MANCA1 »

Ali delavec, ki je zaposlen za določen čas tudi pridobi pravico do celotnega dopusta po šestih mesecih nepretrganega dela? :oops:
manca

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Odgovori