Izraba letnega dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Nejka
Začetnik
Začetnik

Izraba letnega dopusta

Odgovor Napisal/-a Nejka »

Pozdravljeni, imam vprašanje v zvezi z izrabo letnega dopusta.
Delavec je bil na bolniški od leta 2001, v letu 2003 mu je bil odmerjen dopust v višini 26 delovnih dni. Konec leta 2003 je prišel v službo in izrabil 5 dni dopusta. Zanima me koliko dopusta se mu lahko prenese v leto 2004 ker sem nekje brala citiram˝Pravico do prenosa izrabe celotnega dopusta v naslednje koledarsko leto oziroma vsega dopusta, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu, imajo navedeni delavci le pod pogojem, če so v tekočem koledarskem letu dejansko tudi delali vsaj šest mesecev. Če pa so delali manj, imajo tako kot vsi ostali delavci pravico, da prenesejo v naslednje koledarsko leto preostanek dopusta nad dva delovna tedna˝. Ne razumem kaj mislijo s tem nad dva delovna tedna. Prosim za pomoč NUJNO! HVALA
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Strinjam se z vami, določbo pa si razlagam takole: delavec ima skupaj 26 dni dopusta za leto 2003, 5 dni ga je izrabil v letu 2003, ostalo mu ga je še 21 dni, vendar ga lahko prenese v leto 2004 samo 11 dni (če ima delovni čas 5 dni na teden - 2 tedna, ki ju ne more prenesti pomenita 10 dni dopusta; če pa bi delal 6 dni na teden, bi mu odšteli 12 dni dopusta). Seveda pa mora prenešeni dopust izkoristiti do 30.6.2004.
Lep pozdrav!

Anela
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Jaz pa mislim, da lahko prenese v naslednje leto razliko nad 2 tedna, ki je v tem primeru 16 dni.
Skupaj LD je 26, koristil 5 dni (od obveznih 10), ostane 21, odštejemo le 5 dni, ki mu propadejo in ostane 16 dni, ki jih prenese v 2004.
LP
draga
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a draga »

Delavec lahko v tem primeru prenese v naslednje leto 16 dni letnega dopusta, saj mora v tekočem letu izkoristiti dva tedna dopusta (10 dni), preostanek lahko v dogovoru z delodajalcem ali iz upravičenih razlogov, ki jih navaja zakon, prenese v naslednje leto in ga mora izkoristiti do 30.06.2004.
LP
Odgovori