ALI JE TO RES???

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
roki
Računovodja
Računovodja

ALI JE TO RES???

Odgovor Napisal/-a roki »

.... da že od prejšnjega leta ni potrebno pri izdanih računih več pisati ID številke za DDV kupca? :?
Jaz sem to danes prvič slišala, pa me zanima, če je to res? Ali DDV lahko odbijaš, saj od začetka, ko se je DDV uvajal, je bilo rečeno, da če ni izpolnjenih 7 pogojev, se DDV ne sme odbijati in DŠ je bil eden glavnih pogojev. Kaj pa zdaj? Ni več pomemben? :?

Prosim, če mi lahko kdo odgovori. Hvala! :)
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Poglejte v IKS 9-10/05 v razdelku B.4.2.1.3. "račun - podatki o prejemniku" na strani 64. Tam piše v katerem primeru je potrebno pisati ID št. kupca.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

To je opredeljeno v PZDDV in sicer je ID številka obvezna le za plačnika DDV. Opredeljeno pa je v 92.členu, 4.odstavek.

92. člen
(posebni podatki, ki jih mora vsebovati račun)
(1) Če se zaračunavajo gradbene storitve ali se račun izda za oddajanje v najem oziroma
za stroške obratovanja, vzdrževanja in upravljanja stanovanjskih in poslovnih prostorov, se
mora na računu posebej navesti nepremičnino, na katero se nanaša račun.
(2) Če se račun izda za opravljene storitve, pri katerih ni mogoče izraziti količine v merskih
enotah, davčni zavezanec na računu opiše storitev tako, da je razvidno za kakšno storitev
gre oziroma, kakšen obseg storitve je bil opravljen ali na katero obdobje se zaračunane
storitve nanašajo.
(3) Račun, ki ga davčni zavezanec izda za prejeto predplačilo v skladu s 34. členom
ZDDV, mora vsebovati podatke o količini in vrsti blaga oziroma opis in obseg storitev, ki jih
bo dobavil za prejeto predplačilo.
(4) V skladu s 4. točko prvega odstavka 34. člena ZDDV davčnemu zavezancu,
identificiranemu za namene DDV, na izdanih računih ni treba navajati identifikacijske številke
za DDV naročnika ali kupca, kadar ta ni določen kot plačnik DDV v skladu z 12. členom
ZDDV.
(5) V skladu s 7. točko prvega odstavka 34. člena ZDDV se kot datum opravljene dobave
blaga vpiše datum obdavčljivega dogodka, to je datum, ko kupec prevzame odgovornost za
blago in pridobi pravico razpolagati z blagom kot lastnik, in ki se določi na primer s pogodbo,
paritetno klavzulo, datumom odpošiljanja blaga, datumom prejema blaga.

Lp
marea
Odgovori