Pozdravljeni!
Zanima me, kakšne obveznosti ima s.p. (gradbeništvo) do dijaka, ki opravlja pri njem prakso za prvi letnik (114 ur)- ne gre za vajenca. Podpisana je bila skupinska učna pogodba. Kakšna je nagrada in kako se izračuna? Ali je potrebno plačati še kaj (malico, potne stroške? Kako je s prispevki (koliko in kam se plačajo)?
Skratka zanima me, kako v praksi rešujete takšne situacije?
Imam dosti vprašanj pa malo odgovorov. Prosim za pomoč.
Hvala in lep pozdrav.
Praksa dijaka in plačila
Moderator: Mirko Zbačnik
am, to je pa zanimalo tudi mene
Kolko mi je blo do sedaj znano in ko sem jaz imela prakso, mi podjetje za obvezno prakso ni plačalo nič. Ker je to baje obvezna praksa.
No, sem pa malo pobrskala in zasledila članek ravno o vajencih, o obvezni praksi dijakov in študentov. In sem zasledila tole:
MESEČNO PLAČILO DIJAKOM IN ŠTUDENTOM
(na obvezni šolski praksi)
Glede na Splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti mora delodajalec učencem, dijakom in študentom na delovni praksi (obvezni, počitniški) v skladu s 37. členom zagotoviti:
- plačilo za opravljeno delo v skladu z določili kolektivne pogodbe (55. člen),
- seznanitev z nevarnostmi, povezanimi z delom in ustrezna zaščitna sredstva,
- zavarovanje za primer poklicne bolezni in poškodbe pri delu,
- ustrezno mentorstvo in uvajanje v delo in
- prehrano med delom.
Za učence, dijake in študente se enkrat letno plača tudi prispevek za ZPIZ v višini (trenutno) 1.673,00 SIT (Ur. list RS, št. 17/04) na TRR DURS: 01100-2001392982 19 (davčna številka podjetja)-06360 in mesečno pavšalni prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni, ki trenutno znaša: 642,00 SIT (Ur. list RS, št. 127/03) na TRR DURS: 01100-3008640594 19 (davčna številka podjetja)-06505.
Mesečno plačilo učencem, dijakom in študentom (trenutno) znaša 40.751,70 SIT (Združenje delodajalcev Slovenije, Informacije – Julij 2005).
Višina povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (dijaki in študenti)
Od 01. januarja 2005 velja Uredba o višini stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, ki v 12. členu ureja plačila vajencem, dijakom in študentom.
Plačila dijakom in študentom za obvezno praktično delo v skladu s predpisi, ki urejajo vzgojo in izobraževanje, se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 41.000 tolarjev za opravljeno obvezno praktično delo v obdobju enega meseca.
--------------------------------------------------------------------------
Več o tem in o vajencih si lahko tudi vi preberete tukaj: http://www.gzs.si/default.asp?ID=23136&IDpm=-1
Novosti nisem zasledila, naj me kdo popravi, če je že kakšna sprememba.
Lp, Tajči
No, sem pa malo pobrskala in zasledila članek ravno o vajencih, o obvezni praksi dijakov in študentov. In sem zasledila tole:
MESEČNO PLAČILO DIJAKOM IN ŠTUDENTOM
(na obvezni šolski praksi)
Glede na Splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti mora delodajalec učencem, dijakom in študentom na delovni praksi (obvezni, počitniški) v skladu s 37. členom zagotoviti:
- plačilo za opravljeno delo v skladu z določili kolektivne pogodbe (55. člen),
- seznanitev z nevarnostmi, povezanimi z delom in ustrezna zaščitna sredstva,
- zavarovanje za primer poklicne bolezni in poškodbe pri delu,
- ustrezno mentorstvo in uvajanje v delo in
- prehrano med delom.
Za učence, dijake in študente se enkrat letno plača tudi prispevek za ZPIZ v višini (trenutno) 1.673,00 SIT (Ur. list RS, št. 17/04) na TRR DURS: 01100-2001392982 19 (davčna številka podjetja)-06360 in mesečno pavšalni prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni, ki trenutno znaša: 642,00 SIT (Ur. list RS, št. 127/03) na TRR DURS: 01100-3008640594 19 (davčna številka podjetja)-06505.
Mesečno plačilo učencem, dijakom in študentom (trenutno) znaša 40.751,70 SIT (Združenje delodajalcev Slovenije, Informacije – Julij 2005).
Višina povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (dijaki in študenti)
Od 01. januarja 2005 velja Uredba o višini stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, ki v 12. členu ureja plačila vajencem, dijakom in študentom.
Plačila dijakom in študentom za obvezno praktično delo v skladu s predpisi, ki urejajo vzgojo in izobraževanje, se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 41.000 tolarjev za opravljeno obvezno praktično delo v obdobju enega meseca.
--------------------------------------------------------------------------
Več o tem in o vajencih si lahko tudi vi preberete tukaj: http://www.gzs.si/default.asp?ID=23136&IDpm=-1
Novosti nisem zasledila, naj me kdo popravi, če je že kakšna sprememba.
Lp, Tajči