V trenutnem podjetju sem zaposlena od 1.11.2005. Z 1.1.2006 sem dobila odločbo za 23 dni dopusta. Koliko mi ga pripada za leto 2005 (v letu 2005 sem bila zaposlena v istem podjetju 2 meseca)? Pred 1.11.2005 sem bila brezposelna.
161. člen ZAKONA O DELOVNIH RAZMERJIH PRAVI
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.
lp
To v bistvu pomeni, da vam je za lansko leto pripadal sorazmeren del dopusta (2/12), do konec aprila ste imeli koristiti sorazmeren del (4/12), od maja do junija ste sier imeli pravico do celotnega dopusta, a vam ga delodajalec ni bil dolžan nuditi več, kot sorazmeren del, čeprav ste izpolnili pogoj šestih mesecev, po 1. juliju pa ima podjetje dolžnost nuditi dopust v celoti in vi imate dolžnost le-tega izkoristiti.
Upam, da nisem zakompliciral.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Lansko lto 4 dni (zaokroži se navzgor) , leto ves dopust. Pripada vam tudi regres, ki je vezan na pavico do koriščenja dopusta, lansko leto 2/12 in letos v celoti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
kako pa je z dopustom, če delavec, ki je sicer dobil odločbo o dopustu za leto 2006, da odpoved del.razmerja z 01.07.06. Ali mu mora delodajalec omogočiti izkoristiti celoten dopust za leto 2006 ali samo sorazmerni del. Mislim, da ni pošteno, da gre celoten dopust v breme tega delodajalca.
Pošteno bi bilo, da ga izkoristi sorazmeren del, ker bi v nasprotenm primeru pomenilo, da ga pri naslednjem delodajalcu ne bi imel nič.
Že večkrat sem omenil, da je ZDR glede določb o dopustu malce čuden, nekoliko nepraktičen. Res je, da ima delavec koristiti dopust pri delodajalcu, kjer doseće pogoje, a to je včasih neživljensko. To v bistvu pomeni, da je ob odpovedi s 1. 7. ta delodajalec dolžan nuditi celoten dopust!
Mirko