Pozdravljeni!
Ali je treba obvezno obračunati davek od regresa po povprečni stopnji ali je v redu, če ga obračunam glede na stopnjo ako dohodnine od plače?
Kaj pravite?
Tajrin
Regres - povprečna stopnja davka
Moderator: Mirko Zbačnik
Obračunate po povprečni stopnji, ki jo dobite tako, da znesek dohodnine delite z osnovo za dohodnino in pomnožite z 100 (od obračunane plače v tekočem mesecu izplačila regresa).
Način, ki ga predlagate ni problem pri plačah, kjer je dohodnina obračunana po 16% stopnji (če naredite poizkus boste videla, da boste dobila povprečno stopnjo tudi 16%). Na problem boste naleteli pri plači, kjer se plačuje in 16% in 33% dohodnina. Koliko bi pa tu vzeli? V tem primeru pa dobite lahko povprečno stopnjo npr. 22%. In to je to.
Dohodnina / osnova za dohodnino x 100 = dobite %
Način, ki ga predlagate ni problem pri plačah, kjer je dohodnina obračunana po 16% stopnji (če naredite poizkus boste videla, da boste dobila povprečno stopnjo tudi 16%). Na problem boste naleteli pri plači, kjer se plačuje in 16% in 33% dohodnina. Koliko bi pa tu vzeli? V tem primeru pa dobite lahko povprečno stopnjo npr. 22%. In to je to.
Dohodnina / osnova za dohodnino x 100 = dobite %
Živjo!
Sem malo trda in ne vem, če prav razumem. Zakaj letos se računa te povprečne stopnje, saj jih nisem še zasledila do sedaj? Zato prosim za potrditev.
Meni program obračuna že sam stopnjo dohodnine (spodaj primer). Ali vzamem isto stopnjo tudi za obračun davka od regresa?
Primer:
bruto plača 220.000
prispevki -48.620
olajšave -50.361
------------------------------
osnova 121.019
povprečna stopnja, ki mi jo izračuna program je 17,46% t. j. 21.133,00.
Kaj zdaj?
Sem malo trda in ne vem, če prav razumem. Zakaj letos se računa te povprečne stopnje, saj jih nisem še zasledila do sedaj? Zato prosim za potrditev.
Meni program obračuna že sam stopnjo dohodnine (spodaj primer). Ali vzamem isto stopnjo tudi za obračun davka od regresa?
Primer:
bruto plača 220.000
prispevki -48.620
olajšave -50.361
------------------------------
osnova 121.019
povprečna stopnja, ki mi jo izračuna program je 17,46% t. j. 21.133,00.
Kaj zdaj?