ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PO
Novinec
Novinec

ddv

Odgovor Napisal/-a PO »

prosim za naslednji odogovor
na leasing smo kupili prikolico in ob nakupu smo si odbili ddv kot vstopni in ddv po vračilu od države nakazili leasing hiši.
po enem letu je šofer razbil prikolico,dobili smo dobropis od leasinga za uničeno prikolico. Po dobropisu sklepam ,da moram popraviti ddv, ki sem ga ob nakupu prikolice upoštevala kot vstopni in plačati državi nazaj ddv.
Tu ne vidim logike, saj sem ddv vrnila leasingu, oni so od zavarovalnice dobili povrnjeno škodo, jaz pa sem na slabem , saj nimam ne prikolice pa še državi moram dati ddv.
ali ste imeli kakšen tak primer? Ali to drži, da moram državi vrniti ddv
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če upoštevam 126. člen Pravilnika o izvajanju zakona o DDv: če določena oprema oziroma nepremičnina postane neuporabna (uničena) pred iztekom obdobja za popravek vstopnega DDV, se s trenutkom, ko postane neuporabna (uničena), zaključi tudi obdobje popravka vstopnega DDV. Tudi pri vas bi bila osnova za popravek vstopnega davka, ker niste uporabljali opreme 5 let, vendar ta obveznost, ko je oprema uničena preneha. Dobropis, ki ste ga prejeli od leasing hiše, je po mojem mnenju zgolj listina, na podlagi katere boste "izknjižili" iz poslovnih knjig osnovno sredstvo in obveznost iz naslova leasinga. DDV-ja ne obračunate in torej tudi ne vračate državi.
Lepo pozdravljeni!
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Državi date samo tisti DDV, ki ste ga dolžni na osnovi ustvarjenih svojih prihodkov in vam ga kupci tudi plačajo.
Ob nabavi prikolice ste imeli pravico in ste si DDV, ki ste ga kot kupec plačali leasingodajalcu zmanjšali in državi nakazali manj.
Sedaj pač državi plačati tisti DDV, ki ste ga takrat na osnovi ustvarjenih prihodkov plačali manj.

Leasingodajalec pa od zavarovalnice prejme samo odškodnino v kateri ni upoštevan DDV.
Lp
Odgovori