Prizidek- knjiženje-PROSIM POMOČ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
NusaM
Začetnik
Začetnik

Prizidek- knjiženje-PROSIM POMOČ

Odgovor Napisal/-a NusaM »

Pozdravljeni

K poslovni stavbi delamo manjši prizidek. Kam knjižim vsa dela in material, ki se navezujejo na izdelavo prizidka? Naj to knjižim na osnovna sredstav ali v stroške....

Lp
Nusa
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prizidek je neki nov objekt, jaz bi ga knjižil kot osnovno sredstvo. Sicer to ne predstavlja olajšave za investicije, a se mi zdibolj smotrno kot dati na stroške. to ni vzdrževanje objekta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Knjižite na investicijo v teku - kto. 027. Ko bo dokončano, se vrednost prenaša na kto. 021 (npr.Prizidek).
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala Pepi5 za dopolnitev; praviloma se pridobitev knjiži prek kontov pridobivanja. V praksi to včasih kar izpuščamo in tako izgubimo pregled, ki nam bi konec leta prav prišel, ko sestavljamo davčno bilanco :spomezik: . :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
NusaM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a NusaM »

Hvala obema !! za pojasnitev
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

elektrik napisal/-a:Prizidek je neki nov objekt, jaz bi ga knjižil kot osnovno sredstvo. Sicer to ne predstavlja olajšave za investicije, a se mi zdibolj smotrno kot dati na stroške. to ni vzdrževanje objekta.
Zakaj ne predstavlja olajšave za investicije , če pa vlagajo v nov objekt? :?: :oops:

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Zavezanec lahko od 1. 1. 2006 dalje uveljavlja zmanjšanje davčne osnove v višini 10% (za leto 2006 in 2007 v višini 20%) investiranega zneska v opremo, razen v osebna motorna vozila ter razen v pohištvo in pisarniško opremo brez računalnišle opreme, in neopredeljena dolgoročna sredstva, vendar največ v višini davčne osnove, če gre za investivije v opremo in neopredmetena dolgoročna sredstva v Sloveniji.

Ne vidim vlaganj v gradbene objekte... :spomezik:
Mirko Slika
štajerka
Računovodja
Računovodja

Mislim, da nimate prav. Za s.p. v letu 2006 sme uveljavljati 20% investiranega zneska v opredmetena osnovna sredstva- tu sem spadajo tudi vlaganja v nove objekte.
Za d.o.o. pa ne vem :?: Mogoče je za njih drugače :?:
lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Prosim, razsodišče! :spomezik:

Motiti se je človeško, a DURS tega ne prizna :spomezik:
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Oba imata prav. Za d.o.o nakup nepremičnine ne predstavlja več osnove za davčno olajšavo za investiranje (zakon o davku od dohodka pravnih oseb predpostavlja vlaganja v opremo razen.... ), medtem, ko za s.p.-je velja zakon o dohodnini, ki kot 20%-no davčno olajšavo za investiranje upošteva vlaganja v opredmetena osnovna sredstva . .. .. razen . . ..

Lep prihajajoči vikend, četudi bo nekaj dežja.
štajerka
Računovodja
Računovodja

:lol:
Me veseli, da imava oba prav. Hvala Slovan in lep vikend vsem. :spomezik: :spoljub:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Volk sit in koza cela! :spomezik: :spomezik:
Mirko Slika
Odgovori