s.p.ali avtorsko delo oz. pogodbeno delo
Moderator: Mirko Zbačnik
s.p.ali avtorsko delo oz. pogodbeno delo
Zanima me, kaj se iz davčnega vidika bolj splača. Ali poleg redne zaposlitve odpreti s.p. ali skleniti avtorsko pogodbo oz. pogodbeno delo za določene svetovalne storitve? Hvala za odgovor, lp
Ksenja
Bolj se vam splača poslovati preko avtorskega honorarja. S.p. prinese s sabo dodatne stroške (mesečno stroške vodenja računa, stroške prispevkov 6.000, stroške računovodenja, ajpes, zbornica..) in koncu leta še davek od dohodka. Imate tudi druge probleme kot so možne davčne kontrole, ko nehate opravljati storitev morate s.p. zapreti....
Jaz sem naredil izračun (ker je malo nerazumljivo ga ne bom predstavljal) da vam je poslovni partner pripravljen za vaše storitve plačati mesečno 100.000 sit. Pri avtorskem honorarju vam konec leta ostane cca 50.000 več denarja kot na s.p. pa preko avtorskega honorarja niste imeli nobenih "problemov"
Upam da sem vam olajšal odločitev, če pa bi šlo za večje posle pa seveda odprite s.p. Če pa sem bil nerazumljiv pa mi pošljite zasebno sporočilo.
Lep dan še naprej
Primož
Jaz sem naredil izračun (ker je malo nerazumljivo ga ne bom predstavljal) da vam je poslovni partner pripravljen za vaše storitve plačati mesečno 100.000 sit. Pri avtorskem honorarju vam konec leta ostane cca 50.000 več denarja kot na s.p. pa preko avtorskega honorarja niste imeli nobenih "problemov"
Upam da sem vam olajšal odločitev, če pa bi šlo za večje posle pa seveda odprite s.p. Če pa sem bil nerazumljiv pa mi pošljite zasebno sporočilo.
Lep dan še naprej
Primož
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če gre za enkratno delo, lahko plačate kot neodvisen dohodek iz dejavnosti kot posamezen posel, oddaja se REK-2a, 10% normiranih stroškov.
Vendar je to le za enkraten, posamezen posel, če je tega več, se je treba registrirat v s.p., ali kaj podobnega.
Vendar je to le za enkraten, posamezen posel, če je tega več, se je treba registrirat v s.p., ali kaj podobnega.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
O tem se je smiselno oglasiti na davčni upravi v vašem kraju, kjer vam bodo svetovali, kako in kaj. Kajti avtor se od avtorja razlikuje. Pri vsakem takem davčnem odtegljaju, ki ga je plačnik dolžan napraviti za naročniko, se je najprej potrebno pozanimat o statusu naročnika, ker le tako lahko pravilno odtegnemo davek.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko