Ali sploh vloŽiti izvrŠbo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Ali sploh vloŽiti izvrŠbo

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kupec nam dolguje račune za mesečne redne servise že od novembra 2005. Pripravila sem izvršbo, ki je še nisem oddala in preverila, kakšno je stanje na njegovem TRR v registru TRR na straneh BS. Odprte ima 4 TTR, vse pa tudi blokirane zaradi neporavnanih obveznosti.
Zdaj ne vem, kaj naj. Ali naj sploh vložim izvršbo. Znesek je sicer majhen, manj kot 100.000,00 sit, kar pomeni okoli 11.000,00 sit sodne takse in toliko dodatnih stroškov za nas.
Če pa bo šlo podjetje v stečaj ali prisilno poravnavo, pa je verjetno vložena izvršba brezpredmetna in bomo dobili povrnjen samo določen % terjatev, če sploh kaj (kar gre v stečaj, iz tega mi še nikoli nismo ničesar dobili)
Torej, ali naj sploh vložimo izvršbo ali še nekaj mesecev počakamo in spremljmo podatke o stečajih / prisilnih poravnavah :?: Podjetje je namreč že prej zelo zamujalo s plačili, ko je še plačevalo. :?
fiser
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a fiser »

Mnenje,
Mislimo, da če so blokirani vsi TRR potem nima smisla dajati izvršbe,
če podjetje itak strmi v stečaj oz. prisilno poravnavo.
Če gre res za takšen znesek potem poskusite s kakšno asigncijo ali prisilite v kakšno verižno kompenzacijo in kupite kaj uporabnega ali neuporabnega :wink:
Veliko sreče-lep vikend
lp
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tukaj pa morate res dobro premisliti. Sicer izkušenj nimam, ampak sem pred časom "ujela", da v primeru, če je terjatev neizterljiva bremenijo vas tudi sodni stroški - oz. jih morate založiti vnaprej.
Sicer ne vem, če to drži - zato me ne "držite za besedo". Preverite!
slava
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

fiser, dobra ideja. Mislim, da je to neka samopostrežna trgovina, zdi se mi, da mi je tako rekel sodelavec. Kaj bi se že našlo uporabnega v tem znesku :) glede izvršbe pa imam tudi sama pomisleke.
Lep vikend želim :)
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Lotica nikar ne vlagajte izvršbe, ker vse kar ste napisali je res. Če bo šlo podjetje v stečaj, potem boste tako in tako mogli dati prijavo v stečajno maso in je izvršba brezpredmetna. Spremljajte pa seveda firmo, če jim bodo slučajno odblokirali račune. Spremljajte tudi stečaje (za vsak slučaj: www.sodisce.si, levo spodaj stečaji). Za vas bi bilo najbolje, da bi šli v stečaj po Zakonu o finančnem poslovanju. Ker potem za dolgove odgovarjajo ustanovitelji še eno leto po izbrisu z vsem svojim premoženjem. Seveda preden greste v izvršbo, bi preverili, če imajo kaj,kar pa vas ne stane veliko ( na MNZ za avto - 255 SIT takse, na ZZZS, če je kje zaposlen 1.050,00 SIT, na GURSu pa,če ima kakšno nepremičnino 255 SIT če nima, če ima odvisno od listov tam nekje okrog 2.000,00 SIT).
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Tisdno, hvala za izčrpne informacije. Saj se mi je kar zdelo, da če jim gre tako slabo, vložitev izvršbe ne bo ravno prava odločitev.
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Kolikor vem, moraš za vse preverbe imeti pravni interes, ki pa se lahko izkazuje samo s pravnomočnim sklepom o izvršbi.

Lp
tisdno
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Tako je, vendar te poizvedbe lahko delaš na podlagi računa, katerega je dolžnik dolžan plačati upniku. K vsem dopisom mora iti zraven ta račun. Mora pa ta dopis sestaviti odvetnik, ne more upnik sam. Ampak to bi Lotici povedala kasneje, ko bi rabila, tako da nisem vse natančno pisala, saj preden bo prišlo do stečaja (po Zakonu o finančnem poslovanju), bo preteklo kar nekaj mesecev ali let, zakoni pa se pri nas hitro spreminjajo.
Odgovori