V zvezi z obravnavo kapitalskih naložb po novih SRS sem dobila že kar nekaj odgovorov (Slovan 19.6.2006), vendar še vedno nisem prepričana, da imam naložbo pravilno ovrednoteno:
- ker bomo 1.1.2006 zmanjšali naložbo na "prvotno nabavno vrednost" s preračuni od leta 1.1.2002, bi morala biti vrednost naložbe enaka osnovnemu kapitalu družbe, ki je vpisan v registru. Tu se mi zastavi vprašanje: kaj se zgodi z dobičkom odvisne družbe do leta 2001, ki ni bil prenesen in ga ima mati še vedno izkazanega na 068?
- ker se je vrednost naložbe do leta 2001 tudi revalorizirala, imamo za isti znesek "revalorizacijskega popravka osnovnega kapitala" tudi pri materi izkazano prevrednotenje. Ali je to v redu?
(Če ni, potem je to posledica napačnih knjiženj, ki bi jih morala sedaj popraviti!)
Kapitalska naložba - SRS 2006
Moderator: Mirko Zbačnik
Prehodne določbe Uvoda k SRS:
c) dividende oziroma deleži v dobičku iz pripisanih dobičkov do konca leta 2001, ki so po tej alineji še vključeni v knjigovodsko vrednost naložbe in prejeti po 1. januarju 2006, v letu prejema zmanjšujejo knjigovodsko vrednost (ko bo odvisna družba razporedila dobiček na udeležbo v dobičku, se bo to nakazilo evidentiralo 110/068)
= vrednost naložbe mame, na kontu 068; je nabavna vrednost + pripisani dobički do vključno leta 2001 + revalorizacija naložbe do vključno leta 2001 (po tem letu tako ni bilo več revalorizacije).
Predlagam vam, da naložbo izkazujete na dveh analitičnih kontih:- nabavna vrednost naložbe, ki je enaka vpisanemu osnovnemu kapitalu v register in
- analitični konto povečanj iz naslova pripisanih dobičkov in revalorizacije naložbe (povečanje naložbe do deta 2001).
Sicer pa ni potrebno nobenih popravkov, vse je OK.
LP
c) dividende oziroma deleži v dobičku iz pripisanih dobičkov do konca leta 2001, ki so po tej alineji še vključeni v knjigovodsko vrednost naložbe in prejeti po 1. januarju 2006, v letu prejema zmanjšujejo knjigovodsko vrednost (ko bo odvisna družba razporedila dobiček na udeležbo v dobičku, se bo to nakazilo evidentiralo 110/068)
= vrednost naložbe mame, na kontu 068; je nabavna vrednost + pripisani dobički do vključno leta 2001 + revalorizacija naložbe do vključno leta 2001 (po tem letu tako ni bilo več revalorizacije).
Predlagam vam, da naložbo izkazujete na dveh analitičnih kontih:- nabavna vrednost naložbe, ki je enaka vpisanemu osnovnemu kapitalu v register in
- analitični konto povečanj iz naslova pripisanih dobičkov in revalorizacije naložbe (povečanje naložbe do deta 2001).
Sicer pa ni potrebno nobenih popravkov, vse je OK.
LP
Hvala lepa, zelo jasno in razumljivo!
Zanima me še, če prav razmišljam: s 1.1.2006 moramo pri hčeri splošni prevrednotovalni popravek kapitala prenesti v kapitalske rezerve. Ker ga verjetno ni mogoče nameniti za udeležbo v dobičku, bi ga bilo smiselno imeti pri materi na posebnem analitičnem kontu naložbe ?
Lep dan vam želim!
Zanima me še, če prav razmišljam: s 1.1.2006 moramo pri hčeri splošni prevrednotovalni popravek kapitala prenesti v kapitalske rezerve. Ker ga verjetno ni mogoče nameniti za udeležbo v dobičku, bi ga bilo smiselno imeti pri materi na posebnem analitičnem kontu naložbe ?
Lep dan vam želim!
V prejšnjem odgovoru sem vam predlagala uporabo dveh analitičnih kontov (naložbe v višini osnovnega kapitala in povečanje naložbe iz pripadajočega dobička in revalorizacije). Glede na to, da imate samo eno naložbo (predpostavljam), mislim, da sta dva analitična konta za povečanje naložbe odveč. Če pa smatrate, da boste na ta način lažje spremljali naložbo, odprite toliko kontov, kolikor jih potrebujete po lastni presoji.
Res, kapitalske rezerve lahko uporabite zgolj za kritje izgube oziroma za povečanje kapitala iz sredstev družbe (v določenih primerih).
Lep pozdrav!
Res, kapitalske rezerve lahko uporabite zgolj za kritje izgube oziroma za povečanje kapitala iz sredstev družbe (v določenih primerih).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor na vprašanje, ki je bilo verjetno nepotrebno, glede na to, da ste že vse podrobno opisali.
In ker ste bili že do sedaj tako prijazni sem želela še potrditev, da s kapitalskimi rezervami mati "ne more računati". Ker imam revalorizacijo naložbe že na svojem kontu, ga bom samo preimenovala. Seveda sem vam zelo zelo hvaležna za vso pomoč.
Lep pozdrav!
Hvala za odgovor na vprašanje, ki je bilo verjetno nepotrebno, glede na to, da ste že vse podrobno opisali.
Lep pozdrav!