Pozdravljeni
Imam verjetno za marsikoga zelo čudno vprašanje, ampak po vsem kar berem sem čisto zmedena zato upam, da me razumete in mi boste ustrezno odgovrili. Čisto na novo delam na temu področju in imam še veliko stvari, ki mi niso jasne.
V primeru da nisi davčni zavezanev (oz zavezanec za DDV) ali imaš sploh ID za DDV ali imaš samo davčno številko?
Kaj pomeni to zame kot podjetje, ki je zavezanev za DDV v primeru:
- ko izdam račun 'podjetju' ki ni zavezanec za DDV, ali ima to sploh kakšen vpliv na moje podjetje?
- ko prejem račun podjetja, ki ni zavezanec za DDV. V tem primeru pač ne odvedem davka, ali ne?
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav
Id za ddv
Moderator: Mirko Zbačnik
1. Če nisi zavezanec za DDV tudi nimaš ID št. za DDV ampak samo davčno številko, katero tudi navajaš na računih.
2. Ko izstaviš račun kupcu, ne obračunaš DDVja - in to je prihodek za podjetje. Če bi bil zavezanec za DDV, bi bil prihodek enak, le da bi na ta znesek obračunal in plačal državi še 20% ali 8,5% DDV.
3. Ko prejmeš račun od dobavitelja gre celotni znesek v strošek. Če bi bilo podjetje zavezanec za DDV, pa bi si odbijalo vstopni DDV in ga poračunalo z izstopnim DDVjem.
LP
2. Ko izstaviš račun kupcu, ne obračunaš DDVja - in to je prihodek za podjetje. Če bi bil zavezanec za DDV, bi bil prihodek enak, le da bi na ta znesek obračunal in plačal državi še 20% ali 8,5% DDV.
3. Ko prejmeš račun od dobavitelja gre celotni znesek v strošek. Če bi bilo podjetje zavezanec za DDV, pa bi si odbijalo vstopni DDV in ga poračunalo z izstopnim DDVjem.
LP
Davčni zavezanci smo vsi in vsi imamo davčno številko. Tisti, ki so zavezani ddv-ju, imajo pred davčno številko prefiks SI.
1. nima; kakšne vplive ste imeli v mislih?
2. v tem primeru nimate odbitka vstopnega ddv, ker ddv-ni (izdajatelj računa ga ni zaračunal); ti računi se tudi ne vpisujejo v davčne evidence
1. nima; kakšne vplive ste imeli v mislih?
2. v tem primeru nimate odbitka vstopnega ddv, ker ddv-ni (izdajatelj računa ga ni zaračunal); ti računi se tudi ne vpisujejo v davčne evidence