Delo v času porodniškega dopusta - nujno!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
yekica
Nov član
Nov član

Delo v času porodniškega dopusta - nujno!

Odgovor Napisal/-a yekica »

Kakšne so lahko posledice za delavko in za delodajalca, če delavka v času porodniškega dopusta (ko prejema porodniško) gre delat in za to delo dobi od delodajalca plačilo v gotovini? Seveda, posledice, če zadeva pride do ušes davkarije?
Ali bi davek na prejeto neto plačo v gotovini morala plačati jaz, ali delodajalec... kaj pa z porodniškimi nadomestili, ki sem jih že prejela in hkrati delala in dobivala neto plačo v gotovini?
Prosim za čimprejšnji odgovor! Hvala!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1. Pravica do starševskega nadomestila (porodniško nadomestilo) preneha, če pristojna inšpekcija za delo ugotovi, da oseba v času izrabe porodniškega dopusta dela (45. člen Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih): torej gre za izgubo nadomestila in tudi porodniškega dopusta ter če se ugotovi za katero obdobje za nazaj tudi vračilo nadomestila;
2. Da v času porodniškega dopusta delate, lahko ugotovi inšpekcija za delo in zato ni potrebno, da "pride na uho DURS-u", (lahko pa imate tudi dobro sosedo). Ko le-ta to ugotovi, obvesti tudi DURS, saj niso bili obračunani prispevki in davki (vaše delo se lahko smatra tudi kot delo na črno). Posledica je obračun prispevkov in davkov, ki jih delno poravna delodajalec, delno pa jih morate vi (prispevki iz bruto plače in akontacija dohodnine) in seveda precej visoka kazen za oba.

Lep pozdrav!
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Navadno prebiram Davčni bilten - ugotovljene nepravilnosti pri davčnih pregledih - in v vseh sem zasledila, da davčni organ prejeti neto znesek pobruti in obračuna akontacijo dohodnine, tako, da vse gre v breme izplačevalce.
Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Obračunano akontacijo dohodnine res poravna/odvede delodajalec (saj je on zavezan za davčni odtegljaj), ker je delavec prejel neto znesek. Ker pa je osnova za izračun prispevkov/davkov bruto znesek, se neto znesek obruti. Ta pa se vključi v dohodninsko napoved, kjer se mu upoštevajo prispevki in plačana akontacija dohodnine. V tem smislu je bil moj odgovor.
LP
yekica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a yekica »

Žal, nisem razumela... Kaj tu gre v moje breme? Če sam recimo, 10 mesecev prejemala od delodajalca po 200.000 u gotovini, to je skupaj 2.000.000 SIT ???
slovan
Super računovodja
Super računovodja

DURS izplačan neto znesek preračuna v bruto osnovo in izračuna prispevke delojemalca (vas) in delodajalca ter dohodnino. Vse te dajatve je dolžan poravnati delodajalec. Ko oddajate napoved za dohodnino, pa prijavite ta bruto znesek plače, plačane prispevke in akontacijo dohodnine.
Se opravičujem, če v svojem prvem odgovoru nisem bila dovolj jasna.
Lep pozdrav!
Odgovori