Plače s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
silva11
Računovodja
Računovodja

Plače s.p.

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Sem nova pri obračunavanju plač za sp, pa prosim za obrazložitev par zadev.

Ali se plače pri sp-ju obračunavajo na isti način kot recimo pri doo? S tem mislim, če grejo vsi prispevki in davki na iste račune, ker sem slišala da moraš za sp določene prispevke nakazati na en račun in ne tako kot pri doo, ko gre vsak prispevek na svoj račun.

Je še kaj posebnega pri plačah za sp??
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Račun je isti, sklic za plačilo odobritve pa je drugačen. Predlagam vam, da si na izpostavi DURS-a pridobite obrazec s sklici za plačevanje prispevkov in davkov, kjer vam točno napišejo, kateri prispevki se plačujejo na določen sklic.
Okvirno se združijo prispevki iz in na:
- za pokojninsko zavarovanje (24,35 %),
- zdravstveno zavarovanje in prispevek za poškodba pri delu (13,45 %),
- starševsko varstvo, zaposlovanje (0,40 %) (in mislim da gre na enak sklic tudi za izobraževanje, če ga plačuje 1,00 %),
- dohodnina se plačuje na enak sklic kot prispevki 0,40 %,
- davek na izplačane plače pa odkrito povem, da še nisem imela primera

Upam, da sem vsaj malo pomagala.
Lp
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Tehnika obračuna in prispevne stopnje so enake. S.p. (član OZ) obračunava še dodatno 1% prisp.na plače za izobraževanje. Plačuje se drugače, kot pri doo-jih: prisp.iz in na plače za PIZ na konto 2031, prisp.iz in na plače za ZZ na konto 2032, ostale dajatve iz in na plače pa na konto 2030. Na dursu boste dobili še kontrolne števike. Vse dajatve plačujete na durs izpostavo, sklic je 09 DŠ-konto s kontrolno štev. Pazite še pri obrazcih; s.p.-ji namesto rek obrazca oddajajo "Poročilo o podatkih iz plačilnih list..."
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Hvala za vašo pomoč, vidim da je sistem kar malo drugačen kot pri doo. najbolje da se pozanimam pri davčni kako in kaj glede teh sklicev.

LP
Odgovori