Vračunani dopust za lansko leto
Moderator: Mirko Zbačnik
vkalkulirani dopust - drugo mnenje
Standardi vsekakor navajajo da morajo biti stroški/odhodki vezani na obdobje v katerem nastanejo, poleg tega pa tudi da so vezani na poslovne učinke.
Če naredim skrajni primer da bomo v januarju 2007 porabili ves dopust iz leta 2006 (pa ne pisati, da to zakonsko ni dovoljeno) bomo imeli primer, da kljub temu da nismo nič naredili je podjetje imelo s tem stroške. Nekako mi to ni logično.
Se sicer strinjam da je izračun, še posebej pa kasnejše sprotne spremljanje fonda precej zamudno in zahtevno, vendar pa sem mnenja da je to pravi način zagotavljanja točnosti bilance
Če naredim skrajni primer da bomo v januarju 2007 porabili ves dopust iz leta 2006 (pa ne pisati, da to zakonsko ni dovoljeno) bomo imeli primer, da kljub temu da nismo nič naredili je podjetje imelo s tem stroške. Nekako mi to ni logično.
Se sicer strinjam da je izračun, še posebej pa kasnejše sprotne spremljanje fonda precej zamudno in zahtevno, vendar pa sem mnenja da je to pravi način zagotavljanja točnosti bilance
Izračunati verjetno ne bo tako težko. Večji problem vidim v evidentiranju tistih ur, ki jih bomo delavcu plačali, ko "bi moral" koristiti dopust (kdaj je to??), saj mu bomo izplačali redno delo in bo strošek že evidentiran. Vsaj v prvem letu bo, po mojem, za tiste ure tako nastal dvojni strošek (1x kot redno delo in 1x kot neizkoriščen dopust). A če veste, da tako bo, bomo verjetno pravočasno izvedeli tudi to, kako evidentirati in seveda izračunati, da ne bo vsak uporabil svoje logike.
Popravljam pravilnik o računovodstvu (prilagoditev novim standardom) in sem zbrala precej gradiva na to temo. V enem od gradiv je zapisano enako, kot je zapisala Capyka ("Isto je s stroški revizije, ki jih ravno tako vračunam; revizija se dela za zaključeno leto, računi pa bodo šele v tem letu") :
Iz mojega gradiva:
»ZGLED SKLEPOV:
Družba sprejme sklep o izbiri revizijske hiše, ki bo revidirala računovodske izkaze. Družba zato po podpisu pogodbe in najkasneje pred izdelavo računovodskih izkazov, izkaže kot vnaprej vračunane stroške revizije. (opravlja se storitev vezana na preteklo obračunsko obdobje).
Enaka logika velja za neizkoriščeni dopust?
In še vedno mi ni jasno, kam knjižiš stroške revizije, če se sredi leta odločiš za revizijo preteklega in predpreteklega leta?
Iz mojega gradiva:
»ZGLED SKLEPOV:
Družba sprejme sklep o izbiri revizijske hiše, ki bo revidirala računovodske izkaze. Družba zato po podpisu pogodbe in najkasneje pred izdelavo računovodskih izkazov, izkaže kot vnaprej vračunane stroške revizije. (opravlja se storitev vezana na preteklo obračunsko obdobje).
Enaka logika velja za neizkoriščeni dopust?
In še vedno mi ni jasno, kam knjižiš stroške revizije, če se sredi leta odločiš za revizijo preteklega in predpreteklega leta?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Zahvala
Resnično odgovor, ki pokaže vse raskošno znanje moderatorja.
Ta odgovor bom uporabil tudi na drugih forumih kot primer, kako se mora obnašati moderator.
Pohvala tudi portalu, ki je kot kaže z izborom moderatorja zadel glavno nagrado na tomboli.
Še enkrat neskončna hvala za odgovor.
Ta odgovor bom uporabil tudi na drugih forumih kot primer, kako se mora obnašati moderator.
Pohvala tudi portalu, ki je kot kaže z izborom moderatorja zadel glavno nagrado na tomboli.
Opazovalc, naloga moderatorja je, da skrbi, da forum deluje, kot je treba.
Sodelovanje na tem forumu je povsem prostovoljno in nihče ne jamči, da boste na vsako vprašanje prejeli odgovor. Nihče tudi ne jamči, da bo vsak odgovor, ki ga prejmete, dober.
Od vseh, ki prostovoljno sodelujejo na tem forumu, pa pričakujemo vljudnost in prijaznost ...
Hvala za razumevanje.
LP, Nina
Sodelovanje na tem forumu je povsem prostovoljno in nihče ne jamči, da boste na vsako vprašanje prejeli odgovor. Nihče tudi ne jamči, da bo vsak odgovor, ki ga prejmete, dober.
Od vseh, ki prostovoljno sodelujejo na tem forumu, pa pričakujemo vljudnost in prijaznost ...
Hvala za razumevanje.
LP, Nina
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Re: Zahvala
Hvala za vaše mnenjeOpazovalc napisal/-a:Resnično odgovor, ki pokaže vse raskošno znanje moderatorja.
Navadno se odgovori in vprašanja navezuejo na naslov teme in v tem smislu sem tudi dal zelo kratek odgovor - mogoče res malce neroden......
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

@Nina : vsekakor se strinjam z opisom naloge moderatorja, prav tako se strinjam, da ni nujno da bodo odgovori dobri. Žalostno pa se mi zdi, da moderator (in ne katerikoli uporabnik), na vprašanje odgovori nevljudno in neprijazno.
@Mirko Zbačnik : lahko sicer, da ste odgovarjali na post, ki je bil objavljen pred 9 meseci, medtem ko ste zadnje vprašanje (ki pa se je navezovalo na temo) izpred 2 dni enostavno preskočili. Sicer vi sedaj pojasnjujete da ste odgovarjali, kako voditi zaposlene (?) - ki pa mislim, da ni področje računovodastva ampak bolj za managarje.
@Mirko Zbačnik : lahko sicer, da ste odgovarjali na post, ki je bil objavljen pred 9 meseci, medtem ko ste zadnje vprašanje (ki pa se je navezovalo na temo) izpred 2 dni enostavno preskočili. Sicer vi sedaj pojasnjujete da ste odgovarjali, kako voditi zaposlene (?) - ki pa mislim, da ni področje računovodastva ampak bolj za managarje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Da ne razglabljamo naprej ... na voljo imate rubriko išči , odtipkajte iskani niz (pravilnik o računovodstvu, knjiga sklepov...), in mogoče boste brez hude krvi našli odgovor.
Želim vam veliko uspeha in prijetne praznike - verjetno jih vsi potrebujemo.
Želim vam veliko uspeha in prijetne praznike - verjetno jih vsi potrebujemo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Očitno res nisem na pravem mestu -> nikjer nisem spraševal niti pisal o pravilniku, temveč o vsebini, o kateri je govora že v naslovu teme.
Poskusil sem po vašem nasvetu tudi s funkcijo "Išči" vendar sem našel le to temo, ki se navezuje na "Vračunani dopust za lansko leto".
Nihče se ne razburja - taka predvidevanja so povsem nepotrebna, moja edina želja je bila dobiti odgovore na vprašanje oziroma mnenje oseb, ki temo poznajo in jih zanima.
Poskusil sem po vašem nasvetu tudi s funkcijo "Išči" vendar sem našel le to temo, ki se navezuje na "Vračunani dopust za lansko leto".
Nihče se ne razburja - taka predvidevanja so povsem nepotrebna, moja edina želja je bila dobiti odgovore na vprašanje oziroma mnenje oseb, ki temo poznajo in jih zanima.