rabim pomoč, če kdo zna:
Za delo, ki sem ga izvajal cca 3 mesece, mi je naročnik v trikratnih nakazilih, za katere sem mu izdal tri avansne račune, plačal večji znesek, kot se je nabralo dejanskih stroškov in delovnih ur. Sedaj, ob izdaji računa, mi program sicer lepo na računu izpiše vse tri avanse z zneski DDV-ja, vsota za plačilo je negativna, kar je normalno, ker moram del denarja vrniti.
Kako naprej: denar nakažem preko TRR, račun z negativnim saldom pošljem kupcu. DDV sva že oba poračunala. Je ta račun dovolj? Kako naj dobim potrditev kupca, da si bo preveč obračunan vstopni davek poračunal. V mojem programu ne najdem prave rešitve. Je potreben storno avansni račun, vendar samo za del, ki ga vračam?
Če se komu sanja, prosim za pomoč
pozdrav
vračilo preveč plačanega avansa
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Boljša rešitev bi bila, da bi si DDV odračunali le od avansa, katerega ste "zaslužili", ostanek pa še tisti mesec vrnete. če pa ste že odbili DDV za preveč plačane avanse in ste izdali za to tudi avansne račune, vam predlagam dobropis avansnih računov in s tem odbitek DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Problem je ravno v tem, da sem sam dobil tri avanse v obdobju april-junij. Sem kvartalni davčni zavezanec, torej ta mesec poračunam davek in ga do 31.7. plačam državi. Obvezno ga moram obračunati od vseh prejetih avansov. Kupec, ki je (verjetno) mesečni davčni zavezanec, si je vstopni davek odbil.
Sedaj pa jaz njemu vračam preveč plačani avans, račun pokaže negativno vsoto za plačilo, moj računovodski program mi vse pravilno poknjiži in za naprej (sem poskusil) pravilno obračuna davek, vendar sam moram imeti neko potrdilo kupca, da si bo davek od delno vrnjenega avansa pri naslednjem obračunu pravilno obračunal-prištel.
Računovodski program mi ne dovoli kakih dobropisov avansnega računa ali kaj podobnega, ker je po njegovi logiki vse OK-pač operira s pozitivnimi in negativnimi ciframi. Ali bi bilo morda dovolj, če na račun kupcu napišem dodatno klavzulo, ki mi jo potrdi in pošlje nazaj, enako kot je to pri dobropisih? Kaj mislite?
Sedaj pa jaz njemu vračam preveč plačani avans, račun pokaže negativno vsoto za plačilo, moj računovodski program mi vse pravilno poknjiži in za naprej (sem poskusil) pravilno obračuna davek, vendar sam moram imeti neko potrdilo kupca, da si bo davek od delno vrnjenega avansa pri naslednjem obračunu pravilno obračunal-prištel.
Računovodski program mi ne dovoli kakih dobropisov avansnega računa ali kaj podobnega, ker je po njegovi logiki vse OK-pač operira s pozitivnimi in negativnimi ciframi. Ali bi bilo morda dovolj, če na račun kupcu napišem dodatno klavzulo, ki mi jo potrdi in pošlje nazaj, enako kot je to pri dobropisih? Kaj mislite?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: