Od podjetja prejmem samo zaključek blagajne, ki je ločen po vrstah plačila (med njimi tudi naročilnice - gotovinske in negotovinske) in davčnih osnovah, stopnjah (ločeno za naročilnice in gotovinska plačila).
Za knjigo DDV ni problem, ker poknjižim gotovinska plačila po davčnih osnovah. Naročilnice pa knjižim po izdanih računih.
V glavni knjigi pa knjižim po zaključku blagajne
gotovina 1000 / 76, 26
kartice 1040
Kartice knjižim takoj na kartice na poti 1091/1040, ker ob zaključku posa - isti dan naj bi bile kartice položene.
Nimam pa nobenega podatka o pologih - razen na bančnem izpisku. Kako vi to knjižite? Prvi mesec so mi naredili seznam pologov za cel mesec nazaj, vendar to ni rešitev. Menim, da lahko iz 1000 prenesem na 1090, ko je denar resnično položen, ne pa že takoj isti dan ko je prejeta gotovina, saj je denar še v blagajni. (Kljub opozorilom polagajo denar po 4, 5 dneh, vendar jih ne morem prepričati.)
Poleg tega nimajo devizne blagajne sprejemajo pa plačila od nerezidentov v eurih in v blagajni vodijo kot gotovino. Pri tem prihaja do tečajnih razlik - ob plačilu preračun po paritetnem tečeju, ob pologu pa po srednjem tečaju banke. Razliko knjižim na tečajne razlike.
Razmišljam, da bi izdelala obrazec z vsemi podatki - iztržek po vrstah plačil in davčnih stopnjah in pologe tega dne. Dobila sem informacijo, da ni predpisano, da morajo bili podatki o iztržkih v točno predpisani obliki. Vem da blagajniškega dnevnika ne bodo pisali.
Hvala za odgovor
Vprašanje je malo bolj obsežno, a upam, da se me bo kdo usmili in odgovoril.
Knjiženje iztržka v gostinstvu
Moderator: Mirko Zbačnik
Moje mnenje je, da se ne morejo-te kar tako izogniti vodenju pomožnih knjigovodskih listin, ki so potrebne pri evidentiranju gotovinskega poslovanja.
Na tej strani so napisani predpisi, ki jih je potrebno upoštevati:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... torder=asc
"Menim, da lahko iz 1000 prenesem na 1090, ko je denar resnično položen, ne pa že takoj isti dan ko je prejeta gotovina, saj je denar še v blagajni. (Kljub opozorilom polagajo denar po 4, 5 dneh, vendar jih ne morem prepričati.)"
Blagajna se zaključi dnevno in napiše izdatek in polog. Ta polog se knjiži kot denar na poti na Kto 109. In če polagajo po 4, 5 dneh, je ta denar s strani knjigovodstva, toliko dni na poti (upam, da imajo vsaj gotovino v blagajni zavarovano). O pravilnosti tega glede predpisov, pa je druga pesem.
Lp
Na tej strani so napisani predpisi, ki jih je potrebno upoštevati:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... torder=asc
"Menim, da lahko iz 1000 prenesem na 1090, ko je denar resnično položen, ne pa že takoj isti dan ko je prejeta gotovina, saj je denar še v blagajni. (Kljub opozorilom polagajo denar po 4, 5 dneh, vendar jih ne morem prepričati.)"
Blagajna se zaključi dnevno in napiše izdatek in polog. Ta polog se knjiži kot denar na poti na Kto 109. In če polagajo po 4, 5 dneh, je ta denar s strani knjigovodstva, toliko dni na poti (upam, da imajo vsaj gotovino v blagajni zavarovano). O pravilnosti tega glede predpisov, pa je druga pesem.
Lp
Tudi jaz imam enak primer. Knjižim po večih fazah, in sicer:
1. zaknjižim dnevni iztržek (vem da je bila pred točno predpisana oblika in vsebina,
bom poiskala IKS kjer to piše), skratka zaknjižim vse na 120 in 760 in seveda DDV na 26.
2. knjižim razporeditev iztržka in sicer:
- na kartice 165/120 - po POS dnevnih zaključkih
- na gotovino 100/120 - po blag.prejemkih oz. dnevniku, velikokrat narejenih naknadno
3. vse dokler se denar ne položi na TRR, ga vodim kot da je v blagajni
1. zaknjižim dnevni iztržek (vem da je bila pred točno predpisana oblika in vsebina,
bom poiskala IKS kjer to piše), skratka zaknjižim vse na 120 in 760 in seveda DDV na 26.
2. knjižim razporeditev iztržka in sicer:
- na kartice 165/120 - po POS dnevnih zaključkih
- na gotovino 100/120 - po blag.prejemkih oz. dnevniku, velikokrat narejenih naknadno
3. vse dokler se denar ne položi na TRR, ga vodim kot da je v blagajni
Gordana