Spet pogodba za določen čas- odpoved!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Spet pogodba za določen čas- odpoved!

Odgovor Napisal/-a mo »

Zdravo!

Zaposlili smo delavca za določen čas, t.j. 18 mesecev. Ker pa z njim nismo zadovoljni me zanima kako bi ga lahko najhitreje odpustili. Zanima me še, če smo prav napisali delovni čas v pogodbo, ki je od 8-17 ure. S tem da imamo na vratih napisano da je delovnik od 8-12 in od 13-17 ure. Ker delavec je dejansko 1 uro na malici. Ni na delu. Koliko je pa odpovednega roka? V pogodbo tudi nismo navedli, da je kaj poskusnega dela?

Upam, da mi boste lahko čimpreje odgovorili.

Hvala in lp

mo
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Delavcu lahko redno odpoveste pogodbo iz naslednjih razlogov:
- krivdni
- nesposobnost
- poslovni.
Če sem vas prav razumel bi v vašem primeru bila na pravem mestu odpoved zaradi nesposobnosti. Pri tem ga moarate povabiti na zagovor. Predlagam, da si še sami prebereti ZDR od 80. člena dalje, ker neupoštevanje postopka lahko pomeni težave.
Poleg teda je odpovedni rok 30 dni in delavec ni upravičen do odpravnine, če je zaposlen manj kot eno leto.

Drugič, ko zaposlujete vzemite delavca naposkusno dobo kakšen mesec.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Lahko ugotavljate njegovo sposobnost ob vnaprej določenih merilih, ki morajo biti poznana vsem. Delavca morate o postopku obvestiti, imenujete komisijo - nadaljni postopek je podoben postopku disciplinske.

Če je do poteka pogodbe tri mesece ali manj, je nesmiselno postopat - v tolikem času namreč ob upoštevanju vseh rokov postopka.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mo »

Delavec je pričel z delom 15.6.2006 tako, da ima še smisel da ga odpustimo, če ne misli delat tako kot treba.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Potem kar ukrepajte, vendar se točno držite "pravil". Napaka v je lahko draga. Mogoče bi se splačalo za nasvet povprašat kakšno izkušeno osebo ali pranika.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori