nadomestilo za bolniško
Moderator: Mirko Zbačnik
nadomestilo za bolniško
Lep pozdrav! Že 13 mesec sem na bolniški (poškodba pri delu) in vseskozi sem dobival minimalno plačo 122.600 bruto. Seveda je delodajalec dobival refundacijo. Za mesec junij, pa mi je znižal nadomestilo za celih 19.ooo sit neto. Je to sploh mogoče, oz. ali to lahko stori? Hvala vam za odgovor.
jaz osebno mislim, da to ni pravilno kar je storil vas delodajale. Na podlagi "katerega" zakona pa vam je obracunal junijsko placo kar za 19.000 sit - neto manj?? ali je imel kaksen oseben razlog, gre firmi mogoce preslabo??
pozanimajte se na ZZZS - tam kjer izplacujejo oz. refundirajo .oni vam bodo znhali povedati kako in kaj...
lepo dan in pa .ne skrbite ..se bo uredilo

pozanimajte se na ZZZS - tam kjer izplacujejo oz. refundirajo .oni vam bodo znhali povedati kako in kaj...
lepo dan in pa .ne skrbite ..se bo uredilo
Zivljenje je lepo! 
nadomestilo za bolniško
Niti sanja se mi ne kako je prišel do tega zneska. Nisem še namreč prejel obračunskega lista. Sicer pa tako ali tako vse prispevke zame plačuje ZZZS ker bolniška še vedno teče. Osebni razlog bi sicer lahko bil, saj mi je prinesel obvestilo o odpovedi, pa čeprav sem na bolniški. In mislim, da me tukaj vendarle ščiti zakon, da me ne more kar tako odpustiti. Ali se motim?
Po Pravilniku o obračunu bruto nadomestil plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in o načinu vlaganja zahtevkov delodajalcev za povračilo izplačanih nadomestil (14. člen) je nadomestilo lahko manjše od minimalne plače, vendar ne manjše od zajamčene plače: http://freeweb.siol.net/gbosiger/PRAVIL ... ZAVODA.doc.
Glede na odpoved v času bolniškega staleža pa tole. ZDR vas ščiti največ šest mesecev. To pomeni, da vam delodajalec lahko da odpoved delovnega razmerja iz poslovnega razloga tudi, če ste v bolniškem staležu, vendar to ne sme biti vzrok, da vam ga prekine.
116. čl. ZDR
(3) Delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem ugotovitve zdravstvene zmožnosti za delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.
Lp
Glede na odpoved v času bolniškega staleža pa tole. ZDR vas ščiti največ šest mesecev. To pomeni, da vam delodajalec lahko da odpoved delovnega razmerja iz poslovnega razloga tudi, če ste v bolniškem staležu, vendar to ne sme biti vzrok, da vam ga prekine.
116. čl. ZDR
(3) Delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem ugotovitve zdravstvene zmožnosti za delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.
Lp