potni stroški

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
veera
Novinec
Novinec

potni stroški

Odgovor Napisal/-a veera »

povedala bom na preprost način kaj me pesti in vesela bom kakšnega pametnega nasveta.
V firmi uslužbenci za službene poti uporabljamo avtomobil, ki je last direktorja. me ne moti...
zalagamo za cestine, ki nam jih na začetku naslednjega meseca vrnejo.
me ne moti..
plačajo bencin, tudi ok.

moti pa me, da ob obračunu za cestnine podpišemo vsak svoj prejemek za cestnino+kilometrino.
Konkreten primer: cestnine sem dobila vrnjene 12.000 sit, podpisala sem prejemek za 105.000 sit.

Ali je to ok...čisto, kar se tiče davkarije...mene ?

ali se lahko zgodi, da če inšpekcija vzame firmo pod lupo, ugotovi nepravilnosti pri poslovanju itd..te prejemke kilometin, ki jih pravzaprav nismo dobili...prišteje k prihodkom zaposlenih, ki vsak mesec pridno podpisujemo prejemke?

iskrena hvala za pomoč.

veera
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

"ali se lahko zgodi, da če inšpekcija vzame firmo pod lupo, ugotovi nepravilnosti pri poslovanju itd..te prejemke kilometin, ki jih pravzaprav nismo dobili...prišteje k prihodkom zaposlenih, ki vsak mesec pridno podpisujemo prejemke?"

Da, točno tako se lahko zgodi!

Lp
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Meni se zdi zadeva ok, cestnino dobi povrnjeno delavec, kilometrino pa direktor - saj je vendar njegov privatni avto in se kilometrina mora izplačati. Strinjam pa se, da vse skupaj izpade smešno, to pa zaradi tega, ker naša preljuba država takih primerov zakonsko ne uredi. Bom navedla analogen primer: na službeno pot grem s privatnim avtom, ker pa imam svojega na servisu, si sposodim sorodnikovega. Dobim povrnjene stroške kilometrine,čeprav avto ni moj. In kilometrino seveda plačam sorodniku, katerega avto sem trošila.
Mincek
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Zakaj pa pravzaprav podpišete prejem 105.000? Podpišite prejem 12.000, razliko pa naj podpiše tisti, ki jo je prejel!
Kaj pa vam napišejo na potni nalog v rubriko "odobravam uporabo"? Če vam napišejo, da potujete z lastnim avtomobilom, je logično, da obračunajo tudi kilometrino. Če boste reševali to, rešujte že pri nalogu, saj je obračun vedno sestavljen skladno z nalogom.
Odgovori