Uskladitev plač

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Uskladitev plač

Odgovor Napisal/-a tajrin »

Pozdravljeni!

Ne vem, če sem prav razumela nove Kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač.... Zanima me sledeče:
- ali se po kolektivni pogodbi za gradbeništvo plače za avgust povečajo za 2% (izhodiščne) ali za znesek 6.767 SIT (izhodiščne)?
- ali se decemberske plače izplačane v januarju 2007 prikazujejo samo še v Evrih ne pa v Tolarjih?

To bo za sedaj vse. Hvala za odgovore.

Tajrin
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Pobrskajte po forumu je že bilo kar nekaj napisanega na to temo.
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tajrin »

Saj sem že, ampak konkretnega odgovora nisem dobila.
Gradbena dejavnost ima uskladitveni dodatek že zajet v sistemu plač. Se pravi, kakšna je potem uskladitev?
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

Tajrin1

Tudio sama se sprasujem gelde tega dodatka po zakonu . 6.767 sit. meni je Doris dala odgovor (ppobrskaj malo nazaj na forumu...) toda drugi mi drugače govorijo.

V uradnem listu št. 76 20.7-2006 pise:

- izhodiščne plače po tarifnih razredih po spl. kolek. pogodbi za gosp. dejavnosti veljavne junija 2006 se povecajo za 6.767 sit.
- Delavcem, ki so bili zaradi sistem. povecanja plač upravičeni do nizjega zneska uskladitve, ko t je določen v drugem odst. 3.člena zakon o izvanaju dogovora o ppolitiki plač v zasebnem sektorju v obdobju 2004-2005, se osnovne plače za avgust povecajo za 67%.
- Delodajalci, ki znesek uskladitve vkljucujejo v sistem plač na način, določen v tem členu, pri plačah za avgust 2006 in dalje ne izplačujejo zneska uskladitve.

jaz iz tega razberem da se spremembe delajo sele za avgust, plače?? (kjer je znesek uskladitve vkljucen v sistem plač.)

vendar pa se dodatek po zakonu pri izhod. plačah po tarif.razredih po spl. kolekt.pogodbi za gosp. dejavnosti povecajo za julijske plače??
Zivljenje je lepo! :)
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Tudi jaz berem uradni list 76. Pa bolj ko ga berem manj vem.

Med drugim tudi piše da za kolektivne pogodbe , ki določajo znesek uskladitve, se določbe tega člena ne uporabljajo.
Katere dejavnosti pa nimajo uskladitvenega dodatka.
Ali to povečanje velja samo za splošno kolektivno pogodbo. In če velja je res uprašanje ali se poveča za 6767.- SIT ali za 2 %.

Ali je že kaj več znanega. Je pa res, da je povečanje za avgust to je ob izplačilu september.
Duša
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Duša »

Razlaga kolegice, ki je bila na seminarju:
Izhodiščni plači še prišteje 6.767 sit in seštevek poveča za 2%. Primer lahko pogledate pri zneskih. Prejšnja izhodiščna plača po Splošni KPG je bila za V. tarifni razred 111.419. Če prištejete 6.767 sit in seštevku še 2%, je to 120.550 sit. Točno pravi podatek.

Pa lep dan vsem
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Izgleda, da vsi spregledajo 4. člen:
(2) Kolektivna pogodba začne veljati z dnem njenega podpisa, uporablja pa se od 01.07.2006 dalje, razen glede regresa za letni dopust.

Moje razumevanje je:

5. člen
- se uporablja od 1.7.2006 (vključitev zneska uskladitve v sistem plač)

6. člen
- se uporablja od 1.8.2006 (uskladitev izhodiščnih oziroma najnižjih osnovnih plač)

Prvo se zneski uskladitve, ki so bili določeni za leto 2004 in 2005 vključijo v sistem plač in določa način te vključitve, nato pa je v 6. členu določeno usklajevanje tako določenih novih izhodiščnih plač z rastjo inflacije. Za avgust leta 2006 2 % in enako za avgust leta 2007 2 %, če pa bo rast inflacije za december 2006 višja od 2,3 %, se bo za avgust 2007 izhodiščna plača dodatno povečala za razliko med 2,3 % in doseženo rastjo inflacije.

Meni je vse bolj jasno, res pa je, da sem to prebirala vsaj 5 krat, da sem do te razlage prišla.
Zamerim pa tudi vsem podpisnikom te: KOLEKTIVNO POGODBO O NAČINU USKLAJEVANJA PLAČ, POVRAČILU STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN REGRESU ZA LETNI DOPUST, ki so si izmislili takšno pogrutanvščino, saj ni nobene razlage ali dodatnega pojasnila glede izplačevanja že mesec dni od podpisa.

Nekaj pojasnil pa je danih tudi na:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... highlight=

Lp
Odgovori