zahtevek za povračilo izplačanih nadomestil plač

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
potok
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

zahtevek za povračilo izplačanih nadomestil plač

Odgovor Napisal/-a potok »

Spoštovani!
Prosim da mi čimprej pomagate svetovati, kaj naj storim v mojem primeru.
Imamo namreč zaposlenega, ki se z obračunano plačo ( v času bolniške ) ni strinjal in je šel na ZZZS poizvedovati, koliko bolniške refundiramo ( bolniška nad 30 dni ). Ugotovil je, da prihaja do razlik med bruto plaču ( bolniško ) in zahtevkom za povračilo.
Npr.
Bolniška na uro na plačilni listi april 2004: 724,73 sit
Na zahtevku: 761,57 sit ( urna osn. za leto 2002*koef.*%osnove).
Kaj naj storimo - mu povečamo plačo do višine refundirane ali ne?
Kaj v primeru inšpekcijskega preglega predstavljajo višji refundirani prispevki od obračunanih in plačanih?
Prosim za pomoč, saj sama več ne vem, ali razmišljam pravilno ali ne.
Hvala in lep dan.
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Pozdravljeni.

Mislim, da pri vašem primeru prihaja pri refundaciji bolniške nad
30 dni do razlike, ker vam ZZZS refundira tudi prispevke na bruto plačo (16,10 %).
Razlika med nadomestilom v času bolniškega staleža in v času dela pa je v tem, da je bolniška največkrat obračunana 80% oz. 90 % (razen v v primeru nesreče pri delu = 100%)in ne 100 % kot so plačane ure dela.

Razlika med refundacijo in obračunom bolniške pa je odvisna od
koeficienta, katerega izveste na ZZZS in osnovo iz preteklega leta.

Upam, da sem vam pomagala.:oops:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Ne vem če gre za prispevke bruto 2(16,10), potem bi refundacija bila 841,41 SIT na uro in ne 761,57 SIT.
Vprašanje je kaj je pravilno. Jaz bi naredila popravek v vsakem primeru: če je premalo obračunano, obračunajte razliko, pa tudi če strošek gre v vaše breme, če je preveč stornirajte razliko in vrnite refundirano.
LP
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Ali ne ZZZS navadno refundira nižjo postavko? Npr.urna postavka, kot če bi delal (100%) 720,00 sit, urna postavka za refundacijo 730,00 sit, refundirajo uro po 720, 00 sit. Jaz mislim, da delavec v nobenem primeru ne more dobiti večje plače na bolniški, kot pa če bi delal.
Delavec pa mora dobiti toliko, kot zavod refundira (brez prispevkov).
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Delavec ne more dobiti večje nadomestilo kot je njegova plača.Višino plače pa določimo mi in Zavod nima vpogleda v pravilnosti tega podatka, refundira na osnovi podatkov, ki jih pošljemo in so logični, čeprav smo se zmotili in so dejansko napačni.
Še enkrat, popravite! Če je refundacija pravilna, izplačajte delavcu kaj mu gre, če pa ni, spet popravite.
LP
Odgovori