Storitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Storitev

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Prosim za pomoč! Hrvaška firma opravi storitev za nas v Sloveniji in sicer na premičnini in neprimičnini. Se mora pri nas identificirati in zaračunati naš DDV?
Hvala!
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Hrvaška firma se pri nas ne more identificirati za namene DDV, ker se lahko intentificirajo samo podjetja iz držav članic EU.
Ni DDV-ja

Darja
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Darja hvala. Sem tudi sama tako razumela, vendar mi je bilo iz ene strani drugače tolmačeno. Sedaj pa imam še eno obratno vprašanje:
mi (Slovenksa firma z ID) opravimo storitev v Nemčiji na premičninah in nepremičninah za Hrvaškega naročnika. Ker 17.čl.in 18d.člen govorita, kraj opravljene storitve, se moramo identificirati za namen DDV v Nemčiji in tam odvesti 16% DDV. Mene pa sedaj zanima ali mogoče veš, ker mi ni jasno, kdo nam bo plačal ta DDV? Hrvaška ni v EU in si tega ne more odbiti kot bi si ga lahko kakšna Nemška firma. Pogodbene vrednosti zaradi naših storškov DDV tudi ne bo spreminjala. Potemtakem je to naše breme?
Hvala!
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Vsekakor mora DDV plačat plačnik stopritev - to je v vašem primeru Hrvaška firma.
Žal si DDV-ja ne morejo odbiti, je pa za njih celotni znesek strošek.
V primeru storitev na premičninah, pa bi lagko bili oproščeni DDV- če bi imeli potrdilo, da je bila premičnina po opravljeni storitvi odpeljana iz EU.

LPD

Darja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Naš primer pa je sledeč. Uvozili smo tekoče stopnice od dobavitelja iz Nemčije, ki pa so se med prevozom poškodovale. Stopnice so popravljali dobavitelji tako iz držav članic EU, kot iz Slovenije, ki so nam tudi izstavili račune. Zdaj bomo mi vse nastale stroške v zvezi s popravili zaračunali dobavitelju v Nemčijo. Ali moramo obračunati DDV in ali lahko dobavitelj iz Nemčije ta DDV refundira? Glede na to, da je kraj opravljanja storitev na premičnini (materialu) Slovenija, je logično, da se DDV mora zaračunati.Ali pa gre za prefakturiranje?

Martika
Odgovori