Odločba o dohodnini za leto 05

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
janbu
Novinec
Novinec

Odločba o dohodnini za leto 05

Odgovor Napisal/-a janbu »

Zanima me, če ima kdo izkušnjo ali pozna rešitev za moj problem.
V napoved za dohodnino v letu 2005 sem pod rubriko vzdrževani družinski člani vpisal tri otroke in ženo, ki ni imela zaposlitve.Žena je prosilka in prejema za tri otroke otroške dodatke in tudi dodatek za veliko družino.Ker nima prejemkov, razen nekaj tisočakov dividend ter otroške dodatke (so namenjeni otrokom) ni oddala dohodniske napovedi za leto 2005.
V odločbi za dohodnino, ki sem jo prejel te dni, mi niso upoštevali žene, kot vzdrževanega člana.Ko sem šel na davčno izpostavo, so mi povedali, da je prejela v tem letu več prejemkov od 474900sit, kar je pogoj, da ne more biti vzdrževani član.Med temi prejemki so upoštevani otroški dodatki, dodatek za veliko družino ter dividende.
Ko berem zakon o dohodnini piše, da so otroški dodatki neobdavčljivi.V njihovi bazi pa imajo pod šifro 8009 neki prejemek, ki je večji od skupnega zneska otroškega dodatka v letu 2005.
Kaj mi svetujete?
HVALA
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Šifra 8009 Otroški dodatek na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke (po 20. členu Zdoh-1 13. točka: otroškega dodatka, dodatka za veliko družino in dodatka za nego za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, ki ga upravičenci prejmejo na podlagi zakona, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke;). Ti prejemki so oproščeni plačila dohodnine.
Te podatke bi morali prejeti tudi prejemniki, pa jih niso - moja pripomba.

Napisali ste: V njihovi bazi pa imajo pod šifro 8009 neki prejemek, ki je večji od skupnega zneska otroškega dodatka v letu 2005. Pod to šifro se vpisuje tako otroški dodatek, kot dodatek za veliko družino, zato prvo preverite seštevek obeh tudi na CSD - Center za socialno delo in si pridobite uradni podatek, ki bi ga morali prejeti. V kolikor so se na CSD zmotili, ga morajo v vsakem primeru popraviti.

Če je znesek pravilni ponovno stopite na DURS in se poskušajte dogovoriti. V kolikor vam to ne uspe, je vaša edina možnost pritožba v roku 15 dni po prejemu odločbe. K pritožbi predložite tudi kopijo potrdila CSD in se klicujte na to, da je ta dohodek oproščen po 20. členu Zdoh-1 in na to, da je vaša žena prejela samo dividende v višini *???.???,00 - kot obdavčljiv dohodek, ki pa ne presega zneska splošne olajšave.

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Menim, da je najbolje, da še pravočasno vložite pritožbo na dohodninsko odločbo, v kateri se sklicujte na 109. člen zakona o dohodnini. Po tem členu se za vzdrževanega družinskega člana šteje tudi zakonec, ki ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti, NIMA LASTNIH SREDSTEV ZA preživljanje ali so ta manjša od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. . . (474.900 SIT). Otroški dodatek prav gotovo ni vrsta lastnih sredstev za preživljanje vaše žene, saj je to "prejemek! za vzdrževanje otrok.

Hkrati pa (v primeru, da bi obveljalo stališče davčne uprave) neenakopravno obravnava prejemnike: v primeru, da bi otroški dodatek prejemali vi, s posebno olajšavo za vzdrževanega družinskega član ne bi bilo problemov. Tudi žena bi v tem primeru bila vzdrževan družinski član.
Poskusite!
LP
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Zoris napisal/-a:, ki pa ne presega zneska splošne olajšave.

Lp
se popravljam: ki pa ne presega zneska olajšave vzdrževanega družinskega člana.

Lp
janbu
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a janbu »

Hvala obema za nasvet.Jutri pojdem ponovno na DURS, potem bom pa videl, kaj bomo pogruntali.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na tem naslovu je stališče DURS-a, v povezavi z vštevanjem/ali nevštevanjem otroškega dodatka kot lastni dohodek za preživljanje (gre za zakonca):
http://www.durs.gov.si/index.php?id=11742
LP
Odgovori