Fizična oseba - najemnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MADE
Začetnik
Začetnik

Fizična oseba - najemnina

Odgovor Napisal/-a MADE »

KAj nam mora izstaviti fizična oseba, če nam daje v najem poslovni prostor, mi smo pravna oseba? KAko je z dopkumenti, računa nam ne more izstaviti, lai je dovolj pogodba in kaj moramo mi narediti ob plačilu najemnine?
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni,

z najemodajalcem morata podpisati najemno pogodbo, kjer definirata ceno, ali je cena neto ali bruto...
To je pomembno zato, ker je potrebno pri plačilu najemnine, če je najemodajalec fizična oseba izpolniti REK obrazec in obračunati ter plačati tudi akontacijo dohodnine in sicer 25 % od osnove, ki jo zmanjšate za 40 % (to so normirani stroški).
Če je cena bruto, je akont.dohodnine v ceni že zajeta in se najemniku nakaže znesek zmanjšan za akont.dohodnine, ki jo nakažete na DURS, če pa je cena neto, najemniku nakažete to ceno, izračunati pa morate bruto vrednost in obračunati in plačati tudi akont.dohodnine.
Konec leta - najkasneje do 31.1.07, pa najemodajalcu pošljete podatke za prijavo v Napoved dohodnine.
Upam, da sem pomagala. :)

LP :D
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

V mojem primeru fizična oseba vsak mesec sestavi obračun najemnine in stroškov. Tako so definirali v pogodbi.
Neto znesek nakažem najemniku, davčni odtegljaj državi, durs-u pošljem REK-3a.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Ali je pravilno tudi, če je v pogodbi določena fiksna cena najemnine, obratovalne stroške (elektrika, voda, kurjava) pa najemnik plača sam po položnicah?

Ali se najemnina prijavlja V Napovedi dohodnine, ali je potrebno dati posebej napoved (do 28.2.).
slava
primzy
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a primzy »

Tu se mi poraja vprašanje ali lahko najemnik
upošteva stroške obratovanja, ki so sicer
naslovljeni na fizično osebo, plačuje
pa jih podjetje, kot svoje davčno
priznane ?

Sicer pa gre najemnina v dohodnino posameznika,
podjetje pa o tem že predhodno poroča.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Menim, da najemnik v takem primeru ne more odbijati DDV, sicer pa so stroški davčno priznani (sveda, če je tako opredeljeno v pogodbi).
slava
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Stroški, ki so naslovljeni na fizično osebo povečujejo znesek najemnine in jih mora pravna oseba vključiti v najemnino. Tu ima normiranih stroškov 40 % od ostalega pa plača 25 % dohodnine.

Ne more jih pa direktno pokrivati ozr. dajati v stroške.

Za s.p. je bilo enkrat tolmačenje, da lahko strošek z interno temeljnico razdeli med fizično osebo in pravno osebo s.p.
Odgovori