s.p. ali se splača ali ne?

Moderator: Mirko Zbačnik

mrtt
Novinec
Novinec

s.p. ali se splača ali ne?

Odgovor Napisal/-a mrtt »

Pozdravljeni,

sam imam možnost postati s.p. z rednim mesečnim prihodkom in pogodbo z vecjo firmo za cca. 250K SIT / mesec neto! Imam pa tudi možnost se zaposliti pri stranki z malo manj neto / mesec zanima me če se z tem prihodkom splača postati s.p.? Dobra stran tega je ta da bi potem lahko izstavljal racune tudi drugim strankam! Prosim pomagajte mi s.p. + obcasni morda tudi redni prihodki od drugot ali zaposlitev?

hvala!
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matina »

Preden se odločite, morate preučiti veliko dejavnikov. Narediti si morate poslovni načrt in v njem upoštevati več variant.

Kot delavec boste zaščiteni v primeru bolniške, prenehanja delovnega razmerja,... Kot s.p. boste pa lahko sami odločali o vrstah zavarovanj (zdravstveno, pokojninsko,...).

Jaz bi se odločila za s.p.

lp
Deja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Deja »

Strinjam se z Martino, vendar je tukaj še nekaj drugega. Kot s.p. boste plačevali vsakomesečne prispevke in davek od dobička, katerega vam izračuna občina, kjer se prijavite z vsemi papirji za s.p. Lahko pa si poleg redne zaposlitve odprete popoldanski s.p., plačujete samo dva prispevka in seveda vam bo tudi v tem primeru občina določila na zaslužek višino davka na dobiček. Sedaj pa je od vas odvisno kako se boste odločili. Vkalkulirati si morate seveda tudi vodenje poslovnih knjig če to ne znate sami.
Lep pozdrav
erin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a erin »

Mene pa zanima kakšne prispevke je treba plačevati če odpreš popoldanski s.p.?
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Lep pozdrav,

tudi jaz se strinjam s tem, da je bolje postati s.p., saj si sam svoj gospod.

Pri popoldanski obrti pa se plačujejo prispevki za SPIZ in pavšal prispevek za zdravstveno zavarovanje. V določenih primerih je potrebno
plačevati tudi članarino gospodarski zbornici.
Seveda lahko popoldansko obrt odpreš, če si že nekje zaposlen.
Upam, da sem pomagala.

LP
erin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a erin »

Koliko pa to znaša ali je v procentih od nekega zneska? Mogoče veste kakšni so ti zneski?
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Pozdrav.

Vem za zneske leta 2003 in sicer je bil pavšal za ZPIZ v višini 4.910,00 sit, pavšal za zdr. zav. pa 565,00 sit.Ta popoldanec ni plačeval članarine obrtni zbornici, ker ima takšno dejavnost, da ni bilo potrebno. Članarina pa je približno 6.500,00 sit, če jo moraš plačevati.
To so, kot sem rekla lanski zneski, za zdrav.zav. letos vem, da je pavšal malo višji.:oops:8-)

Lepo popoldne...
artim
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a artim »

Ker vas je veliko na kupu, ki dosti veste o s.p.-jih bom ponovno postavila vprašanje, da ne bom kar takoj dražila DURS-a (kot mi je bilo svetovano):
Gre za obratno situacijo: "redni" s.p. bi se zaposlil in dejavnost "spremenil" v popoldansko. Je to možno in če je, kako izpeljati postopek na DURS-u? Ali taka sprememba kaj vpliva na zaposlene pri s.p.-ju?

Lp Momi
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Glede zneska za popoldansko obrt piz 06-04 = 5.278,00, zz 06-04 = 610,00, članarina ozs 06-04 = 2.823,00 + članarina OOZ ki pa ni po vseh občinah enotna.
Odgovor Momi možno je seveda mora imeti sedanji s.p. zaposlitev pri nekem drugem delodajalcu, ta mu mora dati izjavo da se strinja da bo opravljal popoldansko ali dopolnilno dejan+vnost potem je treba pa na DURS s papirji priglasitveni list, izjava delodajalca pa verjetno še kaj ne vem čisto točno. Kar se tiče zaposlenih pri s.p. ki bo postal sedaj popoldanski pa ni sprememb. Še naprej lahko uspešno nadaljujejo svoje delo.

Lidija
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Za mojo stranko smo nesli na DURS obrazec M1-M2 od novega delodajalca in izjavo tega delodajalca, da je delavca zaposlil. Nesli smo še priglasitveni list, kamor je referentka vpisala spremembo. Potem smo v zakonitem roku vložili zahtevo za znižanje akontacije davka iz dejavnosti, medtem ko so za prispevke na DURS izdali novo odločbo. Pa bo le treba vprašati, morda ni v vseh uradih enak postopek. Za delavce se nič ne spremeni, če s.p. nadaljuje dejavnost. LP Alena
Anica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Anica »

Mislim, da je potrebno dobro premisliti preden se odpraviš v poti s.p.. Kajti hitro se zgodi, da ta ena stranka odpove in kaj potem?

Moj oče je zbolel in je bil prisiljen firmo zapret saj je po kapi ostal nesposoben za delo in je zdaj na zavodu za zaposlovanje saj ga takega ne bo nihče zaposlil, če je tvoje delo odvisno vsaj malo od fizične moči. Za upokojitev pa je še dosti prehitro!

Jaz bi precej premislila in rajši odprla popoldanski s.p.. Še vedno ga lahko spremeniš!
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Ko smo že ravno pri tej temi. Imamo s.p. sedaj bomo ustanovili d.o.o.. Ker plačuje šef prispevke od najvišje pokojninske osnove 627.395,31 bruto (poleg njega nas je zaposlenih še osem),sem razmišljala, da bi se on zaposlil v d.o.o. in s.p. spremenil v popoldanski mi bi ostali zaposleni na s.p.
Kaj mislite je ideja ali ne?

Lidija
Odgovori