Projektna dokumentacija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Projektna dokumentacija

Odgovor Napisal/-a slava »

Podjetje se ukvarja z gradnjo, obnovo ... stanovanjskih objektov in na osnovi 59. člena P-ZDDV obračuna 8,5 % DDV.
Ko je podjetje prvič ponudilo stranki tudi izdelavo projektne dokumentacije, sem poskušala ugotoviti kako je z DDV.
Mnenja so bila zelo različna. Celo na ZFR si niso bili enotnega mnenja.
Vendar je nazadenje prevladalo naslednje: v kolikor je projektna dokumentacija del pogodbe o postavitvi stanovanjskega objekta, se obračuna 8,5 % DDV. V kolikor se zaračuna samostojno pa 20 %.

Ko pa sem danes listala po Iksu 9-10/05 sem na str. 107 našla naslednje:
kadar gre za promet z že izdelanimi načrti, leaborati ..., ki se uvrščajo v tar. oz. 4906 KNCar, gre za promet blaga, ki je v skladu s 7. točko 25.čl. ZDDV in 43.(44) členom P-ZDDV obdavčen z nižjo 8,5 % stopnjo DDV.

Sedaj pa sem res v dvomih: kaj pomeni "kadar gre za promet z že izdelanimi načrti ..."?
slava
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

"Že izdelani načrti" je mogoče mišljeno tipski načrti in ne načrti izdelani posebej za stranko, na podlagi podatkov stranke. To je seveda, samo mnenje.

Tudi mi izdelamo posebej za stranko projekt (inštalacijski) in pridobivamo razna soglasja. Storitev izdelave projekta in storitev pridobivanja soglasja prikažemo posebej in obdavčimo z 20% DDV. Svoj čas smo te stvari obračunavali sicer po 8,5% stopnji, vendar smo bili s strani pravnega oddelka večje stranke opozorjeni, da to ni pravilno in smo se posvetovali z nekaj računovod. strokovnjaki in pri tem je bila odločilna dikcija iz 59.člena P-ZDDV, ki omenja "gradnjo, obnovo in popravilo in le še lastno izdelavo vgradnih elementov", ne pa tudi izdelavo projekta ali pridobivanja soglasja. Drugi odločilni faktor je bil ta, da izdelovanje projektov ne sodi v F/45 standardne klasifikacije dejavnosti, čeprav ji je podpora. Izdelava projekta naj bi bila samostojna storitev. Zato obračunavo 20 % DDV.

Glede na to, da pravite, da si tudi na ZFR niso bili edini, je veliko vprašanje, kaj bi rekla davčna... Nam projekti ne predstavljajo velike vrednostne postavke in smo sprejeli dejstvo (po načelu previdnosti), da bomo pač obračunavali 20 % DDV.

Žal mi je, če sem vas še bolj zmedla. Tudi sama sem iskala kakšne oprijemljive zakonske navedbe, vendar kaj pametnejšega, kot sem navedla (in niti ni vse zraslo na mojem zelniku), nisem našla.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Na seminarju Zveze so najprej tolmačili, da ne moremo obračunati DDV po nižji stopnji, ker projekti ipd ne glasijo na nas, ampak na lastnika (investitorja). Ko sem kasneje vrtala naprej pa sem dobila naslednji odgovor: 8,5 % DDV obračunate tudi takrat, kadar delate hišo "na ključ". Torej po nižji davčni stopnji obračunate tu wc školjko in pokrov, zakaj torej ne bi mogli projektov, če so vključeni v pogodbo.
Skoraj isti odgovor je dala tudi ga. Režek na Zvezi delodajalcev.

Res je tudi, da je podjetje vmes imelo inšpekcijski pregled in inšpektor ni imel pripomb. Možno pa je, da pač ravno tiste pogodbe ni gledal podrobno. Verjemite mi, da ga nisem upala vprašati.
slava
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Verjamem, da si niste upali, tudi jaz si ne bi. :nenene:

Očitno konkretnega odgovora na to vprašanje sploh ni, vsak si lahko nekaj po svoje razlaga. Inšpektorji pa najbrž niti niso tako podrobno seznanjeni z zadevo ali pa mu niti na misel ni prišlo. Po čisti in zdravi logiki bi bilo prav, da se celotna in kompletna storitev obračuna po 8,5 %, ampak ker logika tu ne igra nobene vloge, se pač vsak sam odloči in odločitev utemelji. Mi zaenkrat stvari spreminjali ne bomo, itak pa menda grozi enotna DDV stopnja. Kar bo sicer za računovodski del posla in pobiranje izjav itd. olajšanje, druga stvar pa je, kako bo to vplivalo na posle in s tem posledično tudi na naše službe. :( Manjša podjetja bodo požrli konkurenti, ki delajo na črno (katerim država ne zna stopiti na rep), predvsem v gradbeništvu in inštalaterstvu. Ampak to je že druga zgodba.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Točno tako, kot po navadi. Konkretnih navodil ni, mi pa moramo delati prav.
Hvala za mnenje in lep vikend!
slava
Odgovori