Popoldanski s.p. in računovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Dzoni Wajsmiler
Novinec
Novinec
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Popoldanski s.p. in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a Dzoni Wajsmiler »

Zdravo vsem.

Trenutna situacija. Bolj na blef kot ne sem si odprl s.p. Imam status študenta, tako da mesečno plačujem davčni malo več kot 6.000 SIT, plačeval naj bi tudi penzijo 15.000 SIT na mesec, a mi še niso nobenega računa poslali.

Imam nekaj osnovnih vprašanj. Če bo kdo imel čas odgovorit na katero od njh, mu bom zelo hvaležen.

Do tega trenutka sem zaslužil 1M prek napotnic.
Ker ne bi rad plačeval dohodnine, moram verjetno zaslužiti pod 1,6M, da bi lahko uveljavljal 1,2M olajšave?
Kaj to pomeni za s.p.?
Recimo, da neham delat prek napotnic in samo še izdajam račune.
Ali to pomeni, da moj čisti dobiček iz s.p.-ja ne sme presegati 600.000? Enkrat sem nekaj preslišal, da se ta čisti dobiček vpiše v navadno dohodnino.
Se od tega dobička za s.p. plačuje tudi davek od dobička?
Ali je to ta davek, ki naj bi ga dvakrat letno plačal v pavšalu, pravilno pa bi se obračunal šele pri bilancah?

Imam poslovni račun. Ali je ta sploh relevanten komu ali pa je le način za plačevanje in prejemanje nakazil? So za s.p. pomembni samo izdani in prejeti računi, sam pa lahko polagam in dvigujem denar iz poslovnega računa kolikokrat hočem?

Trenutno delam na potovalni agenciji prek napotnic. Se mi splača delat kot s.p., če prijavim ustrezno dejavnost? Katera pa bi lahko bila ta dejavnost, če se ukvarjam s turističnimi portali? Spračujem zato, ker med drugim študiram na Turistici in bi si zadnji letnik plačal kot s.p. zaradi stroškov. Tako bi verjetno lahko uveljavljal vsaj prevoz, ki ga zdaj ne morem.

Torej, ne gre toliko za to, da bi čim manj plačal državi, ampak v prvi vrsti za to, da ji ne bi preveč, in da bi imel vsaj te osnovne stvari pod streho.

Bodi dovolj.

Hvala še enkrat,
jest :szardi:
Odgovori