prodaja službenega vozila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
joli
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

prodaja službenega vozila

Odgovor Napisal/-a joli »

Čeprav sem na forumu že brskala in se mi zdi tako tudi prav, bi rada še enkrat preverila in sicer D.o.o. proda osebno služeno vozilo drugemu podjetju, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov in to podjetje proda avto končnemu kupcu (fizični osebi). Sedaj me pa zanima kako je glede izstavljenega računa oz.obračuna DDV. Jaz sem izstavila brez DDV, vendar so nam račun vrnili in rekli, da mora biti račun z DDV.

Nujno vas prosim za pomoč, račun izstaviti z DDV ali brez DDV in kam v davčni obrčun!!

Prosim, in hvala za vaše mnenje oz. izkušnjo

Jola
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Pozdravljeni,

menim, da v kolikor si ob nakupu službenega vozila DDV niste odbijali, ob prodaji izstavite račun brez DDV.
Če se ne motim je bil objavljen članek na to temo v Iksu 7/06, keterega pa trenutno nimam pri sebi.

Lp
marea
NATALIJA75
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a NATALIJA75 »

Odvisno ali je službeno vozilo tovorno vozilo (in ste si pri nabavi odbili DDV), ali gre za osebno vozilo(pri nabavi ni upošteval DDV-ja). Mogoče ste nabavili vozilo v ureditvi prometnega davka?! Prosim za več informacij, ali pa poglejte IKS9-10/05 str.252.
joli
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

avto je osebno vozilo in ne tovorno, nabavljeno pred 3 leti.

Hvala
NATALIJA75
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a NATALIJA75 »

Če je to tako, to pomeni, da ste redni davčni zavezanec, ki za prodano vozilo pri nabavi niste imeli pravice do odbitka vstopnega DDV.
Če boste prodali vozilo trgovcu (komisijonarju), ki bo le-tega prodal naprej ne obračunate DDV-ja (ne pišete računa), trgovec vam naredi komisijsko pogodbo, na podlagi katere vam izplača kupnino za vozilo, vi pa razknjižite vozilo iz OS. Komisionar pri nadaljni prodaji obračuna DDV od razlike v ceni, vedar DDV-ja ne prikaže.

V kolikor trgovec zahteva od vas račun, ga seveda lahko izstavite(brez DDV) s klavzulo: Po 3.točki prvega odstavka 27.člena ZDDV se DDV ne obračuna. Trgovec (oz. za vas kupec vozila) mora plačati DMV, kar pa seveda ni vaša stvar, pa občutno podraži vozilo pri nadaljni prodaji.

Upam, da sem vam kaj pomagala.
joli
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Hvala vam,

lep dan

Jola
Odgovori