Datum - temeljnica plače

Moderator: Mirko Zbačnik

anka
Super računovodja
Super računovodja

Datum - temeljnica plače

Odgovor Napisal/-a anka »

Ko izračunamo plačo se naredi npr. temeljnico za knjiženje v GK. Oznaka temeljnice je PL02/2006, datum pa je 28.2.2006. ALi je pravi datum, ali mora biti datum izplačila plače?

Vem, da je bilo že govora sicer o tem, vendar ali se lahko plača zaokrožen znesek prispevkov za plače (po reku 1) in se naredi tudi na podlagi tega temeljnica?

Uspešen dan (danes je polna luna). :oops: :szardi: :sodobren:
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Tudi sama delam tako. In menim, da je tako tudi edino pravilno. Saj obveznost za izplačilo plače nastane v tem primeru v mesecu februarju, ko je bilo delu opravljeno in je tudi iz vidika podjetja strošek, ki je nastal v februarju. Ne glede na to, kdaj bo plača izplačana. Enako velja tudi za davke in prispevke.

S temeljnico se torej poknjižijo stroški in pa obveznosti, ki se na dan izplačila zaprejo.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Ja, datum plače je tisti na katerega se plača za tisti mesec nanaša in ne izplačuje - npr. plača februar, izplačilo 15.3. v GK je ta datum 28.2.. Tudi sama zaokrožujem zneske davkov in prispevkov ter jih tako tudi poknjižim v GK.

:P :P :P - danes ni polna luna , ampak je prazna luna -mlaj, tako da ni panike za nedelo in vročo kri!
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ne,polna luna je.
NOMA
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a NOMA »

Danes je mlaj.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Prenos salda -

ali se lahko zneski prispevkov če so plačani brez decimalk in če so knjiženi z decimalkami ob koncu leta če ostane saldo prenesejo na ustrezno izravnavo ob koncu leta?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Plače in s tem tudi prispevke obračunavam z decimalkami. Enako jih avtomatsko tudi poknjižim in tudi plačam.
V obrazcu REK so zneski res brez decimalk. Kaj pa naredi DURS s stotini v njihovi evidenci, pa po mojem mnenju ni več moja stvar.

Lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

Vendar pa ni nič narobe če se plača brez decimalk in potem pač prenese na izravnave?
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Koda: Izberi vse

Vendar pa ni nič narobe če se plača brez decimalk in potem pač prenese na izravnave?
Poslovne knjige se še v letu 2006 vodijo v slovenskih tolarjih. Vrednosti se zaokrožujejo na dve decimalki. Ali je vaš način prav, vam ne morem dati pritrdilnega odgovora, vendar menim, da se ob to ne bo nihče "spotaknil"
Meni to ni nikoli delalo problema in tudi, ko sem pisala ročno nakazila, sem jih pisala s stotini. Sedaj mi pa tako ali tako programska oprema omogoča vso avtomatizacijo.
Malo pa premislite glede tega, kaj bo naslednje leto, saj takšna zaokrožitev ne bo več tako mala.

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Uni, NOMA - mogoče je pa nekaj vmes :spomezik: :svprasaj:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Zoris:V obrazcu REK so zneski res brez decimalk. Kaj pa naredi DURS s stotini v njihovi evidenci, pa po mojem mnenju ni več moja stvar.

Če boste potrebovali potrdilo o plačanih obveznostih, boste morali vse manjkajoče stotine (z obrestmi vred) poravnati - za vsak prispevek na svoj račun. Da ne prihaja do teh razlik, zdaj plačujem znesek v celih SIT kot so na REK-u.
Sicer pa počakajte do 1.1.2007 - takrat se bodo vse te stotinske razlike razknjižile (tudi na DURS-u so mi rekli tako).
Ni mi pa jasno, ali se bo po 1.1.2007 tudi zaokroževalo na cele EUR (vrednostno bodo to kar višji zneski).
Pozdrav!
Anela
anka
Super računovodja
Super računovodja

Kam pa razknjižite izravnave in kdaj?
Nazadnje spremenil anka, dne 25 Avg 2006, 09:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Odgovori