Dajemo knjige v različne poslovalnice na odpoklic. Na zadnji dan so dolžni narediti odpoklic (katere knjige so prodali v tekočem mesecu) in ga nam poslati. Le tega dobimo v prvih dneh naslednjega meseca. Na podlagi odpoklica izdamo račun.
Sedaj pa se mi je postavilo vprašanje. V katero obdobje knjižiti račun in kdaj nastane plačilo DDV? V mesec v katerm je nastala odjava - se pravi v pretekli mesec, ali v mesec ko prejmemo račun - tekoči mesec?
Prodaja knjig na komisijo
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Zlato pravilo glede DDV-ja se glasi: DDV se plača v obdobju, v katerem se dobavi blago oz. opravi storitev.
Odpoklice dobivate mesečno. Če ste npr. 04.08.2006 dobili npr. odpoklic knjig, ki so jih vaši komitenti prodali v mesecu juliju (kar posledično pomeni da ste jih tudi vi njim prodali v juliju), potem sicer lahko izstavite račun z datumom 04.08.2006, vendar morate DDV izkazati v juliju, pa tudi prihodek je iz meseca julija. Nekateri računalniški programi imajo to izvrstno rešeno, ker se lahko poleg datuma izdaje računa vnaša tudi datum DUR in datum za DDV.
Odpoklice dobivate mesečno. Če ste npr. 04.08.2006 dobili npr. odpoklic knjig, ki so jih vaši komitenti prodali v mesecu juliju (kar posledično pomeni da ste jih tudi vi njim prodali v juliju), potem sicer lahko izstavite račun z datumom 04.08.2006, vendar morate DDV izkazati v juliju, pa tudi prihodek je iz meseca julija. Nekateri računalniški programi imajo to izvrstno rešeno, ker se lahko poleg datuma izdaje računa vnaša tudi datum DUR in datum za DDV.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Ja saj moje mnenje je tudi tako. Samo pri nas naši računalničarji hočejo dokazilo, da je to res.
Spomnim se, da je nekoč na to temo bilo nekaj napisano. Samo sedaj se ne spomni kje ali je bili direktno v predpisih (zakon ali pravilnik) ali je bilo v IKS-u. Pa sedaj tega ne najdem . oz. v predpisih ni nič. Naši me prepričujejo, da je datum opravljene storitve takrat , ko mi od njih dobimo odpoklic
. Ne vem kako naj jih prepreičam.
Spomnim se, da je nekoč na to temo bilo nekaj napisano. Samo sedaj se ne spomni kje ali je bili direktno v predpisih (zakon ali pravilnik) ali je bilo v IKS-u. Pa sedaj tega ne najdem . oz. v predpisih ni nič. Naši me prepričujejo, da je datum opravljene storitve takrat , ko mi od njih dobimo odpoklic
VI. OBDAVČLJIVI DOGODEK IN OBVEZNOST
OBRAČUNA DDV
19. člen
(splošno)
(1) Obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene.
(2) Če je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga oziroma pred opravljeno storitvijo, nastane obveznost obračuna DDV, ko je izdan račun.
(3) Če račun ni izdan, blago pa je bilo dobavljeno oziroma storitev opravljena, se DDV obračuna najkasneje zadnji dan davčnega obdobja, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.
OBRAČUNA DDV
19. člen
(splošno)
(1) Obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene.
(2) Če je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga oziroma pred opravljeno storitvijo, nastane obveznost obračuna DDV, ko je izdan račun.
(3) Če račun ni izdan, blago pa je bilo dobavljeno oziroma storitev opravljena, se DDV obračuna najkasneje zadnji dan davčnega obdobja, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Taras M je podala zakonsko osnovo in dvoma ne bi smelo biti več. Če pa je vseeno, pa dodajam št 4. odst. 19. čl. ZDDV:
Odpoklic, četudi ga npr. prejmete v avgustu, se nanaša na blago prodano v juliju. Saj ga morajo tudi vaši komitetni knjižiti v julij, drugače bi imeli negativno zalogo ob mesečnem obračunu, oziroma samo prihodke brez stroškov.(4) Za dobave blaga, razen dobav iz 3. točke drugega odstavka 4. člena tega zakona, in opravljanje storitev, pri katerih se izdajajo zaporedni obračuni ali se izvršijo zaporedna plačila, se šteje, da so opravljene v trenutku, ko poteče obdobje, na katerega se taki obračuni ali plačila nanašajo, vendar to obdobje ne sme biti daljše od enega leta.
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)