Avansni račun ali kar račun?

Moderator: Mirko Zbačnik

roki
Računovodja
Računovodja

Avansni račun ali kar račun?

Odgovor Napisal/-a roki »

Spoštovani,

zanima me, kako vi "prakticirate" sledeče:

Opravljamo storitve oglaševanja. Imamo pa stranke, ki hočejo mesečni račun za opravljene storitve in pa stranke, ki hočejo plačati za vnaprej, za celo leto, ali pol leta,kar po ponudbi oz. predračunu, kjer se zmenimo za določen procent popusta, če plačajo po predračunu v določenem roku. Do tu vse lepo in prav. Zdaj pa me zanima sledeče:

stranka plača naše storitve po predračunu za eno leto vnaprej za čas od npr. 01.07.2006 do 30.06.2007.
Po prejetem plačilu jim izstavimo avansni račun, tako da si DDV lahko odbijejo, nato pa, ko je storitev opravljena izstavimo še račun.
Ali je kakšna možnost, da bi jim takoj izstavili kar RAČUN, čeprav storitev še ni dokončno opravljena? :?

Kako vi to delate??? :)
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Sicer nimam nobenih izkušenj z izdajanjem računov kar za celo leto, vem pa, da to delajo npr. založniške hiše, za letne naročnine na revijo. In če vzamem za osnovo 19. člen ZDDV:
VI. OBDAVČLJIVI DOGODEK IN OBVEZNOST OBRAČUNA DDV

19. člen
(splošno)

(1) Obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene.

(2) Če je račun izdan pred opravljeno dobavo blaga oziroma pred opravljeno storitvijo, nastane obveznost obračuna DDV, ko je izdan račun.

(3) Če račun ni izdan, blago pa je bilo dobavljeno oziroma storitev opravljena, se DDV obračuna najkasneje zadnji dan davčnega obdobja, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.

(4) Za dobave blaga, razen dobav iz 3. točke drugega odstavka 4. člena tega zakona, in opravljanje storitev, pri katerih se izdajajo zaporedni obračuni ali se izvršijo zaporedna plačila, se šteje, da so opravljene v trenutku, ko poteče obdobje, na katerega se taki obračuni ali plačila nanašajo, vendar to obdobje ne sme biti daljše od enega leta.

(5) Če je plačilo izvršeno, preden je blago dobavljeno ali preden so storitve opravljene, nastane obveznost obračuna DDV na dan prejema plačila in od prejetega zneska plačila.

(6) Pri prometu blaga oziroma storitev po 5., 6. in 9. členu tega zakona nastane obveznost obračuna DDV v davčnem obdobju, v katerem je nastal obdavčljivi dogodek.
glede na besedilo drugega odstavka, vsaj kar se DDV tiče, lahko na začetku leta kar izstavite račun. Tehnično gledano, ni nobenega drugačnega finančnega učinka, kot če izstavite račun vsak mesec in ob tem delno stornirate avansni račun. Ostane pa seveda potem vprašanje razmejevanja prihodkov skozi leto, ker najbrž delate tudi izdelujete tudi kakšne medletne izkaze?
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Jessi »

Kako knjižim avansni račun

in pol ko ga že plačajo
1100/1200

in pol iz avansnega računa , ko izdam račun moram preknjižit v račun

knjiženje računa
1200/7600
2600
VAJA dela MOJSTRA
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Nekje v začetku uveljavitve DDV je bilo v Iks-u navedeno:

110/230 nakazilo na TRR prejeti avans

storno /230 avansni račun za predplačilo DDV in v
dobro /26010 (DDV, obračunan v prejetih predplačilih, po stopnji 20%)

ko je storitev opravljena se izdan račun knjiži normalno
120/76 in 26 in istočasno se stornira avansni račun za predplačilo DDV v dobro /230 in storno /26010

Enako velja za dane avanse.

Če bo to kaj pomagalo.
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

super
hvala :palca:
VAJA dela MOJSTRA
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ja, tako je bilo na začetku. Vendar se je vmes spremenilo. Namesto 230K storno, se knjiži 195D, ko prejmemo avans. (195 = DDV od prejetih predujmov, poglejte kontni načrt ). Je tako tudi bolj pregledno, vsaj kar se avansov tiče.

Ko je izdan račun in se avansni račun stornira, jaz potem poknjižim 195D storno in 260K storno, ker mi tako deluje program (in sledim prvi varianti, kjer tudi ni bilo prometa), lahko se pa knjiži tudi 195K in 260K storno.

Za DDV v danih avansih pa se uprablja konto 295.
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Torej knjižim takole
izdani Avans
195/230
295 DDV

ter storniramo avansni račun
195/260

Ko pa napišemo za ta Avans v RAČUN ga takole knjižimo
120/760
260 DDV

ne nekaj mi ni logično
VAJA dela MOJSTRA
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Programsko mi knjiži - prejeti avans:
11/23 nakazilo na TRR prejeti avans

storno /23 izdan avansni račun za predplačilo DDV in v
dobro /295 (DDV, obračunan v prejetih predplačilih, po stopnji 20%)

ko je storitev opravljena se izdan račun knjiži normalno
120/76 in 26 in istočasno se stornira avansni račun za predplačilo DDV v dobro /23 in storno /295

Programsko mi knjiži - dani avansi:
13/11 nakazilo iz TRR za dani avans

storno 13/ prejeti avansni račun in v
breme 195/ (DDV, obračunan v danih predplačilih, po stopnji 20%)

ko je blago prejeto se prejeti račun knjiži normalno
66 in 16/22 in istočasno se stornira prejeti avansni račun za dano predplačilo DDV v breme 13/ in storno /195

Lp
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Zoris, tale vaš način me je zmedel in mi podrl celoten sistem v glavi. Jaz sem uvedbo kontov 195 in 295 razumela, da jih uporabljamo namesto stornacija na kontih 23 in 13. Saj so bile te stornacije, vsaj po mojem mnenju bolj slab domislek. Avans je bil nakazan v neki višini, DDV je pa druga zgodba. In meni se nikoli ni zdelo pravilno kar zmajševati avans. Sama sem morala takrat pogosto imeti podatke o nakazanih avansih in so me te stornacije motile, zato sem že takrat imela na skupini 23 podkonto za te stornacije.

Pa tudi, vi za knjiženje DDV-ja od prejetih avansov uporabljate konto 295, konto pa se imenuje "DDV od danih predujmov". Če prav razumem, ga uporabljate namesto konta v skupini 260 "Obveznosti za obračunani DDV". In po mojem mnenju se mora ves obračunani DDV (tudi od prejetih avansov) nahajati v tej skupini.

Skratka, po moje uporaba kontov 195 in 295 zamenjuje stornacije na kontih 23 in 13, nikakor pa ne knjižnja na 260 in 160.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Knjigovodja, delate pravilno. Na prejetih/danih avansih mora ostati znesek avansa, kakršen je plačan, ne glede na to, da vsebuje DDV. DDV prikažete/knjižite: 195/26-prejeti predujmi oziroma 16/295 dani predujmi.
LP
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Hvala za dodatna pojasnila - knjigovodja in slovan. Se strinjam popolnoma in popravljam svoje mnenje glede knjiženja DDV za prejete in dane avanse. Tudi mene je to motilo in je ta rešitev mnogo bolj pregledna in razumljiva.

Lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

Ali je potrebno knjižiti AR?

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali je potrebno knjiženje avasnega računa, če prejmeš tudi račun v istem davčnem obdobju?
Odgovori