Sta podpis in žig računa res obvezna dela le-tega?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

merteljt
Novinec
Novinec

Sta podpis in žig računa res obvezna dela le-tega?

Odgovor Napisal/-a merteljt »

:svprasaj: Zanima me, če res nista potrebna (razen pri izvozu-tu sem 100%). Mi kdo zna to povedati :svprasaj:
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Podpis moro biti na vseh računih (tudi izvoznih), ker delate skladno z našo zakonodajo. Sicer pa odtis podpisa in žiga s tiskalnikom ali ročno ni noben problem.
merteljt
Novinec
Novinec

Zelo se mi zdi zanimivo, ker nekdo vztraja pri tem, da podpis in žig na računu nista obvezna... :?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

mogoče ker ju 34.in 35. člen ZDDV ne zahtevata.

Lp
marea
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

merteljt napisal/-a:Zelo se mi zdi zanimivo, ker nekdo vztraja pri tem, da podpis in žig na računu nista obvezna... :?
Eno čisto programersko razmišljanje:
saj v Mercatorju tudi blagajničarka ne podpiše vsakega računčka.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

ker posluje s fizičnimi osebami?
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Mislim da sta podpis in žig obvezna po Zakonu o obligacijskih razmerjih.
Lep pozdrav
Nataša
merteljt
Novinec
Novinec

Ja...to vztraja pri računu, ki ga je izstavil fizični osebi
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Po SRS 21

21.8. Za vsako knjigovodsko listino, sestavljeno v podjetju, se imenuje(jo) fizična oseba (fizične osebe), odgovorna (odgovorne) za njeno resničnost in verodostojnost. Ko knjigovodsko listino (so)podpiše(jo), potrdi(jo), da je prikaz poslovnega dogodka pravilen in skladen s pravili iz splošnega akta. Le taka knjigovodska listina se sme uporabiti pri knjigovodskem obravnavanju podatkov. Knjigovodske listine, prejete od drugih pravnih in fizičnih oseb, morajo biti opremljene s podpisi odgovornih fizičnih oseb, zadoščajo pa tudi le faksimili podpisov odgovornih fizičnih oseb. Izpeljane knjigovodske listine so praviloma opremljene samo s podpisi odgovornih oseb. Če se izpeljana knjigovodska listina pošlje drugi pravni ali fizični osebi, mora biti opremljena s podpisom (podpisi) odgovorne fizične osebe (odgovornih fizičnih oseb); če tako določa splošni akt izdajatelja, so izpeljane knjigovodske listine, poslane drugim pravnim in fizičnim osebam, lahko opremljene le s faksimilom podpisa (podpisov) odgovorne osebe (odgovornih oseb).
Če je knjigovodska listina sestavljena računalniško, se lahko namesto z lastnoročnim podpisom potrdi z elektronskim podpisom. Ta zagotavlja poleg prepoznanja podpisnika tudi neokrnjenost navedb, saj vsaka najmanjša sprememba po podpisu razveljavi podpis. Pred začetkom uporabe elektronskega podpisa je treba izvesti vse postopke, ki jih predpisuje zakon oziroma akt podjetja.

Menim, da je sigurno to, da morajo biti podpisani, žig pa po SRS ni potreben. Tega ne določa ne OZ, ZGD ali ZDDV.

Lp
natasa2
Računovodja
Računovodja

Mislim da enako velja za fizične osebe, izjema so blagajniški računi, ki jih žigosajo in podpisujejo samo za pravne osebe in osebe ki opravljajo dejavnost (npr. Pošta).
Lep pozdrav
Nataša
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz kot "s.p." poslujem brez štampiljke in do sedaj nisem naletel na težave, tako na banki, upravni enoti, davčni upravi ... - mogoče le enkrat, a bolj zaradi referentke, ki je nadomeščala delavko med dopustom in tega ni vedela. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
natasa2
Računovodja
Računovodja

:roll: :roll: :roll: Joj Elektrik, jaz na naši banki brez štampiljke še čez vrata ne smem :D
Lep pozdrav
Nataša
Odgovori