Pozdravljeni!
Malo sem brskala po različnih kolektivnih pogodbah dejavnosti in njihovih tarifnih prilogah ter aneksih, kjer sem nekje zasledila, da se povečajo osnovne plače za določen znesek, poleg uskladitve pa je bila omenjena še eskalacija (npr. pri kemični in gumarski industriji), nekatere druge KP pa eskalacije niso omenjale. Ali to pomeni, da za nekatere velja eskalacija, za druge pa ne? Ali moram v primeru, da eskalacija ni navedena, gledati v KP o načinu usklajevanja plač... KP različnih dejavnosti gledam zato, ker obračunavam plače za delavce, ki delajo v različnih panogah.
Hvala in lep pozdrav!
Uskladitev avgust
Moderator: Mirko Zbačnik
Koda: Izberi vse
Ali moram v primeru, da eskalacija ni navedena, gledati v KP o načinu usklajevanja plač...Lp
Zahvaljujem se za odgovor, me pa nekaj vseeno muči: če eskalacija v določeni KP dejavnosti ni posebej omenjena, je torej ni treba upoštevati ali moram za stvari, ki v KP dejavnosti niso posebej omenjene, avtomatsko upoštevati to novo Kp o načinu usklajevanja plač...? Npr. v KP za kmetijstvo in živilsko industrijo je določena vključitev zneska uskladitve v sistem plač, nikjer pa ni navedena eskalacija. Je torej ni treba upoštevati ali naj vzamem 2,0%, kot določa KP o načinu usklajevanja plač...?
Pa še nekaj me zanima: v nekaterih KP dejavnosti je izrecno navedeno, da v primeru, če so osnovne plače posameznih tarifnih razredov po uskladitvi enake ali višje od najnižjih osnovnih plač posameznih tarifnih razredov, določenih s KP dejavnosti, jih ni potrebno usklajevati in eskalirati. Torej lahko ostanejo enake? Kaj pa v primeru, da to ni izrecno navedeno? Se mora usklajevati in eskalirati ali se lahko usklajuje in eskalira? Tudi nova KP o načinu usklajevanja plač.... tega izrecno ne omenja.
Saj mi počasi postaja jasno, kaj moram storiti v teh primerih, bi pa še vseeno rada neko potrditev, da razmišljam v pravi smeri.
Hvala in lep dan želim.
Pa še nekaj me zanima: v nekaterih KP dejavnosti je izrecno navedeno, da v primeru, če so osnovne plače posameznih tarifnih razredov po uskladitvi enake ali višje od najnižjih osnovnih plač posameznih tarifnih razredov, določenih s KP dejavnosti, jih ni potrebno usklajevati in eskalirati. Torej lahko ostanejo enake? Kaj pa v primeru, da to ni izrecno navedeno? Se mora usklajevati in eskalirati ali se lahko usklajuje in eskalira? Tudi nova KP o načinu usklajevanja plač.... tega izrecno ne omenja.
Saj mi počasi postaja jasno, kaj moram storiti v teh primerih, bi pa še vseeno rada neko potrditev, da razmišljam v pravi smeri.
Hvala in lep dan želim.
Preberite si še tole razlago:
http://www.gzs.si/Nivo1.asp?ID=29712&IDpm=9183
Če znajo še kje v EU tako zakomplicirati zadevo ...
...!!!???
http://www.gzs.si/Nivo1.asp?ID=29712&IDpm=9183
Če znajo še kje v EU tako zakomplicirati zadevo ...
Anela
Hvala, hvala!
Nekaj bi še vprašala: kaj naj storim, če katera KP dejavnosti slučajno ne bo imela pravi čas sklenjene nove Tarifne priloge oziroma kakšnega aneksa na to usklajevalno temo, hkrati pa ni odpovedana in je še vedno v veljavi? Npr. za KP med delavci in družbami drobnega gospodarstva je zadnji Aneks z dne, 01.09.2004, in določa povečanje plače v obliki dodatka od plače za avgust 2004 dalje in za avgust 2005 in naprej... in se izplačuje dokler se ne vključi v znesek plač, določen s KP. Zaenkrat torej ostaja dodatek posebej na plačilni listi. Kaj pa uskladitev iz naslova inflacije? Ga vključim ali ne, glede na to, da uskladitev iz naslova inflacije ni omenjena v tem aneksu?
Nekaj bi še vprašala: kaj naj storim, če katera KP dejavnosti slučajno ne bo imela pravi čas sklenjene nove Tarifne priloge oziroma kakšnega aneksa na to usklajevalno temo, hkrati pa ni odpovedana in je še vedno v veljavi? Npr. za KP med delavci in družbami drobnega gospodarstva je zadnji Aneks z dne, 01.09.2004, in določa povečanje plače v obliki dodatka od plače za avgust 2004 dalje in za avgust 2005 in naprej... in se izplačuje dokler se ne vključi v znesek plač, določen s KP. Zaenkrat torej ostaja dodatek posebej na plačilni listi. Kaj pa uskladitev iz naslova inflacije? Ga vključim ali ne, glede na to, da uskladitev iz naslova inflacije ni omenjena v tem aneksu?