Posredovanje pri prodaji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pika11
Novinec
Novinec

Posredovanje pri prodaji

Odgovor Napisal/-a pika11 »

Upam, da bom znala zastaviti vprašanje tako, da bo razumljivo.
Kot zasebnik imam registrirano dejavnost posredovanje pri prodaji. Zdaj me pa zanima, če lahko sama izdam račun podjetju, ki sem mu prodala določen izdelek, ali mora to storiti podjetje, za katerega prodajam izdelke, jaz pa temu podjetju izdam račun za provizijo. Problem je namreč v tem, da če podjetje - izdelovalec, za katerega prodajam - izda račun, s tem pride do točnih podatkov podjetij, s katerimi sem delala in ker je zelo težko držati nadzor nad tem, se bo dogajalo, da bodo začeli prodajati "mojim strankam" mimo mene. Stranke namreč običajno pokličejo kar na firmo, ki je izdala račun. S tem pa gre moj začetni trud in delo v nič. Ali gre za trgovino, če posredno prodajam in izdajam račune za prodano blago, če blaga nimam na zalogi, ampak ga dobim direktno od proizvajalca, ko je že prodano?Se pa blago plačuje avansno.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Najbolj pametno ZA VAS bi bilo, da vam proizvajalec izda račun za kupljeno blago, vi prefakturirate kupcu in istočasno izdate račun proizvajalcu za provizijo (saj je ne krije kupec?)
Zoris
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Zoris »

Oblika posredovanja pri prodaji je samo na tak način, da podjetje, za katerega prodajate izdelke izda račun stranki in mu izdobavi izdelek, vi pa temu podjetju izdate račun za provizijo.
Za drugačno prodajo pa morate biti za to tudi registrirani in v kolikor niste registrirani za trgovino, le tega ne morete opravljati.

Vaš problem lahko rešite tudi z ustrezno pogodbo med podjetjem za katerega prodajate izdelek in vami in to tako, da vključite v pogodbo varovalko, npr.:
- da se na računu napiše klavzulo, da ste vi zastopnik za prodajo,
- da za sprejem naročila napišejo vašo telefonsko številko,
- da v kolikor te stranke direktno naročijo izdelke pri podjetju za katerega prodajate, vam pripada prav tako enaka (ali pa mogoče zmanjšana) provizija,
- in podobno.

Lp
Odgovori