lp
s.p. ali se splača ali ne?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Najbrž nisem bila dovolj jasna. 1. redni s.p. se lahko zaposli pri drugem s.p. ali d.o.o. ali kjer koli svojo dejavnost iz redne spremeni v popoldansko in še naprej opravlja obrt. Sedaj pa mene čisto slučajno bega ena druga stvar. 2.Zakaj se nebi zaposlil v d.o.o. ki ga bo ustanovil sam, s.p. pa spremenil v popoldanski. Morda je res malo nelogično ampak če je možna po naših zakonih prva varjanta mislim, da bi bila tudi druga, nekaj sem brskala po zakonih in UL in zadeve nisem zasledila.
Lidija
Lidija
Lidija kar vas zanima je popolnoma legalno, tudi jaz imam tak primer.
Me pa zanima kako ste mislili rešiti zadevo, če bi se direktor zaposlil v d.o.o., zaposleni pa ostanejo na s.p., v smislu ostalih stroškov (osn.sredstva, avtomobili, ostali stroški poslovanja) To morate prej razdeliti preden se za to odločite.
Za Matino pa ne vem kakšno kotrolo misli-tu ni nobenih nejasnosti, je vse legalno in dovoljeno.
Če vas še kaj zanima, jaz imam oba primera.
LP
Nevenka
Me pa zanima kako ste mislili rešiti zadevo, če bi se direktor zaposlil v d.o.o., zaposleni pa ostanejo na s.p., v smislu ostalih stroškov (osn.sredstva, avtomobili, ostali stroški poslovanja) To morate prej razdeliti preden se za to odločite.
Za Matino pa ne vem kakšno kotrolo misli-tu ni nobenih nejasnosti, je vse legalno in dovoljeno.
Če vas še kaj zanima, jaz imam oba primera.
LP
Nevenka
Mislila sem kontrolo ZPIZ-a, ko pregledajo pravilnost obračuna in plačila prispevkov in davkov. Lahko pregledajo le npr. d.o.o., lahko pa z ali brez vedenja d.o.o. pogledajo še s.p..
Nikjer ne piše, kaj je dovoljeno oz. kaj je prepovedano. Na članke iz časopisov, se ni smiselno zanašati. Edine merodajne so razlage ZPIZ-a. Problem pri tem pa je, da jih ne moremo vsak mesec klicati in spraševati, če je nekaj še dovoljeno ali ne.
Še pred petimi leti je bilo npr. dovoljeno, da je bil nekdo 4 ure zavarovan kot s.p., 4 ure pa v d.o.o.. Sedaj tega več ne dovoljujejo.
Ima kdo kakšno idejo, kako slediti ZPIZ-ovim kapricam?:???:
lp
Nikjer ne piše, kaj je dovoljeno oz. kaj je prepovedano. Na članke iz časopisov, se ni smiselno zanašati. Edine merodajne so razlage ZPIZ-a. Problem pri tem pa je, da jih ne moremo vsak mesec klicati in spraševati, če je nekaj še dovoljeno ali ne.
Ima kdo kakšno idejo, kako slediti ZPIZ-ovim kapricam?:???:
lp
Če imate to možnost, absolutno izberite zaposlitev. Pomislite na to, koliko boste plačevali računovodski službi, inšpektorju za kazen ki lahko kadarkoli prio vas odkrije kak prekršek za 1-5 mio,... Bil sem s.p. s kar velikimi prihodki, vendar sem sedaj veliko bolj zadolvoljen, ko sem redno zaposlen.
Delodajalec se vas bo kot s.p. lahko odkrižal v kateremkoli trenutku,......
Mislim, da ni dileme za razmišljanje s.p. da ali ne: s.p. nikakor ne, razen v primeru, da boste imeli NAJMANJ 3x večji neto, kot v primeru, da ste zaposleni!
Delodajalec se vas bo kot s.p. lahko odkrižal v kateremkoli trenutku,......
Mislim, da ni dileme za razmišljanje s.p. da ali ne: s.p. nikakor ne, razen v primeru, da boste imeli NAJMANJ 3x večji neto, kot v primeru, da ste zaposleni!