Fakturiranje prejetih računov in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Amatercek
Novinec
Novinec

Fakturiranje prejetih računov in DDV

Odgovor Napisal/-a Amatercek »

V naši firmi smo začeli oddajat (odvečni) poslovni prostor, za katerega bo potrebno izstavljati fakture za najemnino.

Kar se tiče najemnine, mi je vse jasno. Zanima pa me, kako naj fakturiram stroške poslovnega prostora (elektrika, stroški upravljanja in ostalo, kar je na tej položnici, smeti...). Na vseh teh računih je DDV obračunan, jaz ga na končne cifre seveda ne smem zaračunat še enkrat. Na eni fakturi sem nekoč opazil klavzulo v stilu "po čl. xx zakona od DDV pri tej postavki DDV ni obračunan ker gre za preknjiženje stroška".

Kako je s tem?
Kako pa s poračunavanjem vstopnega DDV?

Hvala za odgovre in LP!
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Moje mnjenje: če boste oddali poslovni prostor v celoti, se je najbolje dogovoriti, da najemnik plačuje vse stroške direktno (elektriko, vodo, smeti, telefon itd.). Odvisno je tudi, kakšni plačniki ste vi in kakšen plačnik je najemojemalec (pojavijo se stroški obresti, opominov itd.)
Če bo šlo pa preko vas, pa vsak račun prefakturirate tako, kot ga dobite (ceno storitve + DDV), končni znesek prejetega in izdanega računa je enak, prav tako imate enak vstopni iz izstopni DDV. Od sistema knjiženja pa je odvisno, ali boste knjižili preko kontov DDV ali preko kontov prefakturiranja.
Pozdrav!
Anela
Odgovori