Vedno enaka NETO plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Atos
Začetnik
Začetnik

Vedno enaka NETO plača

Odgovor Napisal/-a Atos »

Imam eno čudno stranko, ki želi, da delavcem vsak mesec naračunam enak neto znesek za 176 ur (neto se lahko razlikuje če je več/manj ur) ne pa zaradi drugih spremenljivk (dohodnina,...).

Ali ima kdo idejo kako naj najlažje pridem do ustreznega bruta. Kakšna pametna formula za Excelovo tabelco, karkoli? Trenutno igračkanje pri računanju plač ni prijetno.

Morda ideja kako naj stranki dopovem, da se je bolje meniti o bruto plači (je starejši starokopiten gospod, ki se ga ne da prepričati skoraj z nobenim argumentom) z delavci in ne o neto (njegov argument je, da delavci bruto ne razumejo in pika). Kakršnakoli ideja dobrodošla!
bondru
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bondru »

Sem delala tudi jaz tako za enega klienta, pa nisem prišla nikamor. Celi dan sem delala plače, se jezila, itd. Sedaj smo se zmenili tako, da smo vzeli bruto osnovo (dohodnino lahko delavec dobi nazaj), razliko, ki bi nastala v neto plači in podatkih, katere so posredovali pa izplačajo delavcu iz blagajne.

Olajšajte si delo, ne si ga oteževat.8-)
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

V mojem programu za obračun plač imam možnost preračuna neto zneska v bruto za vsakega delavca upoštevajoč olajšavo za dohodnino, vendar to je le priročna zadeva, informativni hitri izračun.
Vztrajajte pri bruto in tako kot prav bondru, ne otežujte si delo.
Veliko vztrajnosti vam želim.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pri naši firmi sem to uredil, imam pa eno stranko, ki si tudi tako obračunava plačo. Vsak mesec pač izračunam urno postavko, drugih sitnosti pa ni - zneski so namreč bruto. Kot predhodnica, se poskušajte tudi vi tako zmenit. Čeprav tudi tu ni logike. Nek mesec ima 160 ali 184 ur.

Verjamem pa, da je za NETO to nekoliko težje, posebej če imate delavcev več. V Ecxelu bo to kar težka - že iz samega obračuna dohodnine. Dejavnik, ki vpliva na višino je namreč povprečna plača za predpretekli mesec. Poiskusite si napraviti enačbo za NETO ... potem še to prenesti v excel; raje ne. Jaz bi si (če res ne gre drugače) pomagal kar s programom.

Stranki dopovejte, da je že več kot deset let (10), ko se vsi prejemki obraavnavajo BRUTO, navedite zneske izhodiščnih plač v prilogi kolektivne pogodbe. Vprašajte ga, kako bi šlo, če ima delavec olajšave za otroke?

PS.: Svet ne bi bil popoln brez čudakov.

Mirko
Atos
Začetnik
Začetnik

Hvala vsem za odgovore.
Ja stranka želi točno to, kar je skoraj nemogoče (tudi z olajšavo za otroke!!), delavcev je pa kar nekaj. Na žalost se mu ne da NIČ dopovedati, še več, trdi, da kdor to ne zna izračunati ni dovolj dober računovodja!
No saj z metodo poskusov in napak se da izračunati, le časa gre preveč!:sad:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Temu čudaku bi bilo treba dopovedati, da je z računovodjem vse v redu, le s šefom je nekaj močno narobe. Bi mogoče razumel, če bi dali delavcem bruto plače, kot je v kolektivni pogodbi, ostalo pa bi izravnali z kakšno kilometrino? Bog me obvarji takšne tečnobe. LP!
obracuni
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a obracuni »

Ce racunate v Excelu, potem uporabite funkcijo v meniju "Tools/Goal seek". Tako bo Excel namesto vas preiskusal razlicne bruto vrednosti ter sam poiskal pravi neto.

Drugace pa raje menjajte program (preden stranka menja vas 8-)).
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

lahko si pomagate tudi s tem on-line izračunom plače http://www.racunovodja.com/izracuni/izr_place.asp
Atos
Začetnik
Začetnik

Marjeta hvala. Sicer sem pa našla že izračun:

http://www.src.si/ponudba/obracun_plac_izracun.asp

Ker pa nočem biti odvisna od tega, da link umaknejo, sem tudi že Excel naredila, da bo pa uporabniku bolj prijazen, moram le še sprogramirati "makro" in bo potem še bolj simpl.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ob takem načinu obračunavanja, da se ohrani enak neto plače je delavcu nezakonito znižana bruto plača. Nezakonito zato, ker se plače sklepajo BRUTO, ob prijavi olajšav mu ostane enaka NETO plača, bruto se mu občutno zniža. Če primerjate dva delavca z enako NETO plačo, s tem da ima eden olajšave za tri otroke, je bruto plača drugega bistveno manjša! V primeru tožb so zneski iztožljivi, ob morebitnem obisku inšpektorja lahko pade tudi kazen. Kako bi pa ravnal v primeru, če delavec(ka) ne umakne olajšave za vzdrževane družinske člane? Svetujem vsem, ki se pri takem zaposlijo, da ob vstopu v delavno razmerje prijavijo vse olajšave, po nekaj mesecih jih pa umaknejo. Bo v tem primeru še zagovarjal to tezo?!

Mirko
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Jaz sem tudi tega mnenja. Različna izplačila preko blagajne, kompenziranja, se tudi hitro najdejo in povežejo. Ob prvem nezadovoljstvu delavca bodisi s plačo ali napačno izračunane dohodnine (ponavadi, če mora doplačati)boste imeli inšpekcijo za vratom in potem se spravijo na tistega, ki je obračunal.
LP
Atos
Začetnik
Začetnik

Pri nas se razlika nikoli ni izplačevala preko blagajne!
Zato tudi potrebujem točen NETO.

Se pa strinjam z vsemi temi obtožbami, da se bruto zniža in da so različni dohodki, če so oz. niso olajšave za otroke. Ta stran stranki še ni bila predstavljena z izračuni, bo pa to storjeno! Manjkajo mi še podatki o zagroženih kaznih, to moram še najti.
Odgovori